Ana SayfaGüncelCHP’den AKP’ye HDP çıkışı: 6 milyon oy almış bir partiyi terörize etmeniz yanlış

CHP’den AKP’ye HDP çıkışı: 6 milyon oy almış bir partiyi terörize etmeniz yanlış

HABER MERKEZİ –Gergin başlayan bütçe görüşmelerinde CHP’li Engin Altay, HDP’nin kriminalize edildiğine dikkat çekerek iktidarı eleştirdi. Altay, “6 milyon oy almış bir partiyi terörize etmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda, 2019 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde gerginlik yaşandı.

Genel Kurul’da bugün İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları kürsüde sunum yaptı.

Hatimoğulları, iktidarın “güvenlik”, kayyum, ekonomi, iç ve dış siyaseti ile kadın politikalarını eleştirdi. “Güvenlikçi” politikaların güvensizliği arttırdığını belirterek, sınır illerinin IŞİD ve El Nusra uzantılarının tehdidi altında olduğunu söyledi.

Hatimoğulları, AKP döneminde kadınlara yönelik şiddetin arttığını belirterek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Cumartesi Annelerine ilişkin “paçoz” ifadesini ve eyleme dönük saldırıyı hatırlattı.

“Türkiye’de mevcut olan iktidar ne yazık ki ırkçı kliğin ağır etkisi altına girmiştir. Bu toplumun en önemli değerlerinden birisi cenazelerdir. Sizler Aysel Tuğluk’un annesinin Ankara’da gömülmesine izin vermeyen zihniyeti beslediniz. Bitlis’te Yukarı Ölek köyünde 267 cenazenin mezardan çıkarılmasına ve ailelerine teslim edilmemesine seyirci kaldınız, teşvik ettiniz. Taybet Ana’nın cenazesi günlerce ortada kaldı. Cemile kızımızın bedeni günlerce buzdolabında bekletildi. Sayın Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ı tehdit ettiniz. Komisyon görüşmelerinde Ebru Günay arkadaşımızı tehdit ettiniz, parmak salladınız.”

AKP ve MHP’den tepki

Hatimoğulları’nın konuşması sonrası AKP ve MHP sıralarından tepkiler geldi. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, HDP’yi “ırkçılık yapmak ve faşist  olmakla” itham etti.

Tartışmalara ilişkin söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Cumartesi Anneleri’ne “paçoz” demediğini savunarak sözlerini inkar etti.

Soylu, ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP’li Ebru Günay’ı da tehdit ettiği yönündeki ifadeleri inkar etti.

CHP’den AKP’ye HDP çıkışı

AKP’li Mehmet Muş’un HDP’yi hedef alan açıklamalarına CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’dan sert tepki geldi.

Altay, “Sandık sonuçlarını barut kokusuna endeksleyen bir anlayışın daha sonra 6 milyon oy almış bir partiyi terörize etmesini doğru bulmuyoruz, kriminilaze etmesini doğru bulmuyoruz. Eğer bu ülkede sahiden 6 milyon terörist varsa bu ülkeye zaten uğurlar olsun” dedi.

CHP’li Altay’ın konuşması sonrası Soylu ile Altay arasında da tartışma yaşandı.

Soylu, “DHKP-C ile aranıza mesafe koyun” dediğini hatırlatarak, “Sizin de beraber olduğunuz, aynı sivil toplum örgütü çatısı altındaki 2-3 tane sivil toplum örgütüne DHKP-C çökmeye çalıştı, yine biz müdahale ettik” dedi.

Kurtulan: Bütçeye PKK damgasını vuruyor

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ise HDP’yi kriminalize etmeye dönük söylemlere karşılık verdi.

Kurtulan, “Bütçe görüşmeleri başladığından beri, biz her kürsüye çıktığımızda ‘PKK’ deniliyor. Tutanakları çıkarın, en çok bütçe görüşmelerinde konuşulan başlık ‘PKK’ oluyor. Bunu ister bilerek yapın ister bilmeyerek yapın, demek ki damgasını PKK vuruyor bütçeye. Demek ki bir sorundur, bir problemdir, demokrasi kanallarını açarak o dağ yolunu kapatabilirsiniz diyorum” diye konuştu.


Mezopotamya Ajansı
Previous post
"Krizin nedeni savaş politikaları"
Next post
Fransız isyanı – Antonio Negri