Ana SayfaGüncelDemirtaş “Erdoğan’ın hamlesi” dedi: Ceza kararı siyasi, yargılanmaktan korkmuyoruz

Demirtaş “Erdoğan’ın hamlesi” dedi: Ceza kararı siyasi, yargılanmaktan korkmuyoruz

HABER MERKEZİ – “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yargılanan Demirtaş savunmasında AİHM kararının hemen ardından kendisine verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının onanmasına değindi. “Yargılanmaktan korkmuyoruz” diyen Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz” sözlerini hatırlatarak, hapis cezası kararının Erdoğan’ın bu söyleminden sonra verilmiş siyasi bir karar olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten tutuksuz olarak yargılandığı davanın duruşması İstanbul Bakırköy Adliyesi’nde görüldü.

Erdoğan’ın 2015 yılında Rusya ziyareti sonrasında yaptığı açıklamalarda ona hakaret etmekle suçlanan Demirtaş duruşmaya SEGBİS ile bağlandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından tutukluluğu hukuksuz bulunan Demirtaş, bu duruşmada, HDP’li Sırrı Süreyya Önder ile birlikte “silahlı örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandıkları davada hükmün kesinleşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

AİHM’in kararının yargının ağır baskı ve açık talimatlar doğrultusunda yönlendirildiğini gösterdiğine işaret eden Demirtaş, “Son derece barışçıl bir konuşmamız üzerine ben ve Sırrı Süreyya Önder’e verilen ağır cezanın dün onanması da açık bir şekilde AKP Genel Başkanı’nın ‘karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz’ söyleminden sonra verilmiş siyasi bir karardır” dedi.

Erdoğan’ın söylediklerine karşı mahkemelerde söyleyecek daha çok şeyi olduğunu ve 50’ye yakın davasının devam ettiğini ifade eden Demirtaş, “Allah’tan başka kimseden korkumuz yok, yargılanmaktan da korkmuyoruz. Bu dosyanın birleştirilmesini talep ediyorum” dedi.

Dava, 27 Mart 2019 tarihine ertelendi.

Ne olmuştu?

Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili kararını 20 Kasım’da açıklayan AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” demişti.

Demirtaş’ın, 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve İstinaf Mahkemesi’ne gönderilen dosyasının AİHM’in 20 Kasım’da verdiği ihlal kararından bir gün önce incelemeye alındığı ortaya çıkmıştı.

Dün de Demirtaş’a 4 yıl 8 ay ve HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e 3 yıl 6 ay verilen hapis cezaları onanmıştı.