Ana SayfaDünya‘Devletler çatışma halindeyken dahi aktivist kadınlara aynı biçimde saldırıyor’

‘Devletler çatışma halindeyken dahi aktivist kadınlara aynı biçimde saldırıyor’

HABER MERKEZİ – Af Örgütü Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, webiz’de aktivist kadınların 2018’deki durumunu ele aldı, “Devletlerin birbirleri ile çatışma içinde olsalar dahi kadın hakları aktivistlerine benzer biçimde saldırdıklarını” söyledi.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde yayımladığı raporda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki yerleşik cinsiyet ayrımcılığına ve insan hakları ihlallerine meydan okuma konusunda aktivist kadınların üstlendiği önemli rollere dikkat çekildi.

webiz’de Beril Eski’nin sunduğu ‘Haklıyız’ programına konuk olan Af Örgütü Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, insan hakları savunucusu kadınların 2018’deki durumuna ilişkin raporlarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Bütün dünyada çok kitlesel ve başarılı kadın örgütleri gördüklerini ifade eden Akşener, pek çok ülkede kadına karşı ayrımcılık ile karşılaştıklarını belirterek, “Ne kadar çok baskı varsa kadınlar da değişimin öncüsü oluyor aslında” dedi.

Bölgesel raporda, ülke ülke yapılan bir değerlendirmeye yer verildiğini aktaran Akşener, İran’daki kadınların zorunlu başörtüsüne karşı yaptıkları eylemlere de değindi.

İran’daki kadınların ayağa kalkmasının ilham verici olduğunu vurgulayan Akşener, kadın aktivistlerin ‘barışçıl eylemler’ yaptıklarını belirtti, buna rağmen gözaltına alınıp tutuklandıklarını ve kötü muameleye maruz bırakıldıklarını söyledi.

Devletlerin tüm dünyada aktivist kadınlara aynı biçimde karşılık verdiğine dikkat çeken Akşener, İran’ın yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır ve Filistin’deki kadınların durumunun da raporda yer verildiğini ifade etti.

Akşener ayrıca, devletlerin birbirleri ile çatışma içinde olsalar dahi “Kendi içlerinde hak savunucularına, insan hakları aktivistlerine, kadın hakları aktivistlerine benzer biçimde, sanki bir ‘ittifak’ içerisindeymişcesine aynı yöntemlerle müdahale ettiklerini, bir anlamda da saldırdıklarını” belirtti.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube