Ana SayfaDünyaEndonezya’da tsunami: Yaşamını yitirenlerin sayısı 373’e yükseldi

Endonezya’da tsunami: Yaşamını yitirenlerin sayısı 373’e yükseldi

HABER MERKEZİ – Endonezya’da yanardağ patlaması ardından yaşanan tsunamide yaşamını yitirenlerin sayısı 373’e çıktı, yaralıların sayısı ise 1000’in üzerinde.

Endonezya’da Sumatra Adası’ndaki Anak Krakatoa Yanardağı’nın patlaması sonucu meydana gelen tsunamide yaşamını yitirenlerin sayısının 373’e çıktığı açıklandı.

Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho tarafından yapılan açıklamada, Cumartesi akşamı meydana gelen tsunamide yaralı sayısının 1016 olduğunu açıkladı.

Sumatra ve Cava Adası arasında yer alan Sunda Boğazı’nda gerçekleşen tsunami sonrası 57 kişinin de kayıp olduğu ve yaşamını yitirenlerin sayısının artabileceği belirtildi.

Nugroho,  yanardağda devam eden volkanik hareketlilikten dolayı, yeni bir tsunami tehlikesine karşı, sahil şeridinden uzak durulması konusunda uyarıda bulundu.

Uyarı sistemi çalışmıyor, halk tepkili

Ülke genelinde bazı bölgelerdeki tsunami uyarı sistemlerinin çalındığını ya da hasar verildiğini belirten Nugroho, 2012’den bu yana genel olarak tsunami uyarı sisteminde sorun olduğunu vurgulayarak, uyarı sistemlerinin yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Yurttaşlar, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda erken tsunami uyarı sisteminin çalışmamasından dolayı can kayıplarının yaşandığını ve ölümlerden hükümet yetkililerinin sorumlu olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: AFP

17 bin kişi yaşamını yitirmişti

Krakatoa, 19’uncu yüzyılda faaliyete geçtiğinde dev bir duman bulutu oluşmuş, küller ve taşlar 20 kilometre yükseğe kadar fırlamıştı.

Bölge volkan patlaması nedeniyle kararmış ve tsunami meydana gelmişti. Bu patlama ve tsunami sonucunda 17 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Endonezya takımadası 17 bin ada ve adacıktan oluşuyor. Üç büyük tektonik plakanın birleştiği bu ülke, Pasifik Ateş Kemeri üzerinde yer alıyor.

28 Eylül’de 7.5 şiddetinde yaşanan deprem ve tsunamide, Palu kenti yerle bir olmuş, en az 2 bin 73 kişi hayatını kaybetmişti. 5 bin kişi ise halen kayıp. Çoğu yıkılan binaların altında kaldı.

2004 yılında, Sumatra adası açıklarında 9.3 şiddetindeki depremin yol açtığı tsunami Hint Okyanusu kıyılarında 220 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Bunların sadece 168 bini Endonezya’da hayatını kaybetmişti.

Previous post
Trump'tan Erdoğan'la yaptıkları telefon görüşmesine ilişkin açıklama
Next post
Kararname ‘imzalandı’, ABD askerleri Suriye'den çekiliyor