Ana SayfaDünyaEylemler sürerken Fransa’da OHAL sinyali

Eylemler sürerken Fransa’da OHAL sinyali

HABER MERKEZİ – Fransa’da ‘Sarı Yelekliler’in protestoları sürerken hükümetten OHAL ilan edebileceği açıklaması geldi. Ancak acil kriz toplantısı yapan hükümetin söz konusu toplantıda OHAL kararını ele almadığı bildirildi.

Fransa’da akaryakıta getirilen ek zamları protesto eden “Sarı Yelekliler”in eylemleri devam ediyor.

Eylemlere 75 bin kişinin katıldığı düşünülüyor.

Şimdiye kadar 412 kişinin gözaltına alındığı, 23’ü polis olmak üzere 133 kişinin de yaralandığı olaylara ilişkin Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux bir açıklama yaptı.

Griveaux, 17 Kasım Cumartesi gününden beri süren gösteriler nedeniyle ülkede OHAL ilan edebileceklerinin sinyalini verdi.

Griveaux, “Alınabilecek önlemleri düşünmek zorundayız. Şiddet olaylarının tekrar yaşanmaması için OHAL dahil tüm seçenekleri değerlendireceğiz” dedi.

Reuters: Kriz toplantısında OHAL tartışılmadı

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Edouard Philippe ve İçişleri Bakanı Christophe Castener, “Sarı Yeleklilerin” düzenlediği gösterilere karşı ‘uygun tedbirleri’ görüşmek üzere bir araya geldi.

Ancak Reuters’in Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre toplantıda OHAL ilân etme seçeneği tartışılmadı.

OHAL iki yıl sonra kaldırılmıştı

Fransa, 2015 yılında Paris’i etkisi altına alan saldırıların ardından OHAL ilan etmiş, altı defa uzattığı OHAL’i iki yıl sonra kaldırmıştı.

Ne oluyor?

Fransa’da benzin zamları ile hayat pahalılığını protesto eden sarı yelek giyen yüz binlerce insanın eylemi 17 Kasım’dan bu yana devam ediyor.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan sarı yelekleri giydikleri için “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’nın küresel ısınma ile mücadele etmek adına benzine ek vergiler getirmesine karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişliyor.

Sarı Yelekliler’i herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor, bu nedenle hükümet de protestocularla müzakere etmekte zorlanıyor.

Hükümet yetkilileri eylemlere ‘aşırı sol ve sağdan çapulcuların’ katıldığını öne sürüyor.


‘Tipik bir taban hareketi’: Fransa’daki ‘Sarı Yelekliler’ kim ve ne istiyor?

Foti Benlisoy: ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin ayırt edici iki özelliği var