Ana SayfaDünyaFoti Benlisoy: ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin ayırt edici iki özelliği var

Foti Benlisoy: ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin ayırt edici iki özelliği var

HABER MERKEZİ – Araştırmacı, yazar Foti Benlisoy’a göre Fransa’daki ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin ayırt edici iki özelliği var. webiz’de konuşan Benlisoy, bu özelliklerden ilkinin hareketin taşradan kente doğru yönelmesi, ikincisinin ise ‘Sarı Yelekliler’in politik olarak etiketlendirilememesi olduğunu dile getirdi.

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

webiz’de Gülşah Karadağ’ın konuğu olan araştırmacı, yazar Foti Benlisoy, protestocuların otomobillerde bulundurulması zorunlu olan, fosforlu sarı yelek giymesi nedeniyle bu adla anılan eylemlere ve harekete ilişkin analizlerde bulundu.

Benlisoy, Fransa’da ‘ekolojik nedenler’ ile akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar ve getirilecek yeni vergilere karşı eylemlerin başladığına işaret etti.

Fransa’daki hayat pahalılığının ve vergi adaletsizliğinin de eylemlerin sebeplerinden olduğuna dikkat çeken Benlisoy, ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin en önemli özelliklerini sıralarken lidersiz, partisiz ve örgütsüz olduğunu dile getirdi.

Hareketin ayırt edici iki özelliği olduğunu da belirten Benlisoy, “Birincisi, kent merkezlerinden ziyade kentlerin periferisinden çıkan bir hareket olması. Yani taşradan kente doğru yönelmesi” dedi.

Benlisoy’a göre, ‘Sarı Yelekliler’in ikinci ayırt edici özelliği ise hareketin sağ ya da sol olarak tariflendirilememesi ve politik olarak etiketlendirilememesi.

Foti Benlisoy ayrıca, kentsel ve taşra dinamiğinin henüz birleşemediğine işaret etti, buradaki önemli faktörün Fransa’daki sendikal hareketin eylemlere destek vermemiş olmasını gösterdi ve ekledi:

“Sendikal hareket destek vermezse bu eylemleri aşırı sağın kontrol etmesi çok daha kolay olacak.”

Avrupa’da sağın daha da radikalleştiğinin altını çizen Benlisoy, sağın ‘arsızlaşarak’ mevcut toplumsal, siyasal öfkeyi kontrol eder hale geldiğini söyledi.

Benlisoy, solun radikalleşmeye karşı aynı şekilde karşılık vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Ortada durmakta olan toplumsal huzursuzluğu ve öfkeyi kucaklamaya çalışması gerekiyor” dedi.

Diğer yandan Benlisoy, Fransa’daki eylemlerin ne kadar süreceğine ilişkin bir tahminde bulunmanın mümkün olmadığını dile getirdi.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube




Önceki Haber
“Yeni tasarıyla hayvanları 'ölüm kampları'na kapatmak istiyorlar”
Sonraki Haber
Filozofların insanlık tarihinden 'Hayvanların Tarihi'ne - Oxana Timofeeva