Ana SayfaDünyaFransa Başbakanı açıkladı: Akaryakıt zammı 6 ay ertelendi

Fransa Başbakanı açıkladı: Akaryakıt zammı 6 ay ertelendi

HABER MERKEZİ – Fransa’da haftalardır süren ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerinin ardından akaryakıt zammı askıya alınıyor. Başbakan Philippe, akaryakıt fiyatlarındaki vergi artışının 6 aylığına ertelendiğini açıkladı.

Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla ise iktidara karşı isyana dönüşmüş olan ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerinin (Gilets Jaunes) ardından hükümet geri adım attı.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, hükümetin ülkede haftalardır süren protestoların ardından, akaryakıt vergisi zammını askıya aldığını açıkladı.

Philippe, akaryakıt zammı dahil vergi artışlarını 6 ay ertelediklerini söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre televizyondan halka seslenen Philippe, hiçbir vergi artışının “ulusun bütünlüğünü tehlikeye atmaması gerektiğini” söyledi.

Bu karar sonrası protestoların dinip dinmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Hükümet daha önce 2019’un Ocak ayından itibaren konacak vergilerle petrolün litre fiyatının 2,9 euro cent, dizelin litre fiyatının ise 6,5 euro cent artırılmasını kararlaştırılmıştı.

80 yaşındaki kadın yaşamını yitirdi

Son olarak ülke genelinde eylemlerini sürdüren ‘Sarı Yelekler’’in Marsilya kentinde düzenlediği protestolar sırasında polisin attığı gaz fişeğinin yüzüne isabet etmesi sonucu 80 yaşındaki Cezayir kökenli Zineb Romdhane isimli kadın hayatını kaybetti.

17 Kasım’dan bu yana süren eylemler sırasında dolaylı sebeplerle üç kişi de hayatını kaybetti.

Ülke genelinde süren eylemlerde bin civarında kişi yaralanırken, bunlardan iki yüz kadarı polis. Protestolar sırasında yaklaşık bin 500 kişi ise gözaltına alındı.

Ne oluyor?

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’nın ‘küresel ısınma ile mücadele etmek’ adına akaryakıt zammına ve ek vergiler getirmesine karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişliyor.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan çağrılarla düzenlenen protestolar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Tipik bir taban hareketi’ olduğu belirtilen ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.

Diğer yandan 24 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde eylemlerin adresi başkent Paris’in meydan ve sokakları oldu. Reuters haber ajansına göre bu eylemler, Paris’te 1968’den beri görülen en büyük protestolar.