Ana SayfaEkolojiGreenpeace’in kampanyası sonuç verdi, arıları tehdit eden üç kimyasal yasaklandı

Greenpeace’in kampanyası sonuç verdi, arıları tehdit eden üç kimyasal yasaklandı

HABER MERKEZİ – Greenpeace’in, “Hepimiz Aynı Kovandayız” projesi olumlu sonuçlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il müdürlüğüne gönderdiği yazıda tarımda kullanılan ve arıları tehdit eden üç kimyasal madde için yasak kararı aldığını duyurdu.

Greenpeace’in, arıların toplu ölümüne neden olan üç kimyasal maddenin yasaklanması talebi ile başlattığı “Hepimiz Aynı Kovandayız” kampanyası sonuç verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il müdürlüğüne “çok acil” başlığı ile gönderdiği yazıda belli bir takvim eşliğinde tarımda kullanılan söz konusu üç kimyasal madde için yasak kararı aldığını duyurdu.

Kararın alınma gerekçesi şöyle ifade edildi:

“Gerek Avrupa Birliği müktesebatı (ilgili kurul ve kuruluşlar) gerekse arı üretici birlikleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu aktif maddelerin, arılara zehirli oldukları ve bunun neticesinde koloni halinde ölümlere sebebiyet verdikleri gerekçesi ile yasaklanması gerektiğine dair yapılan bildirimler sonucunda (karar alındı).”

Kullanımı yasaklanan üç kimyasal maddenin isimleri ve sonlandırılma tarihleri şöyle:

  • Clothianidin – 31 Temmuz 2019
  • Imidacloprid – 19 Aralık 2018
  • Thiamethoxam – 19 Aralık 2018

Greenpeace, Ağustos 2017’de başladığı kampanya kapsamında arıların sinir sistemlerine zarar vererek toplu ölümlerine neden olan 3 pestisitin (kimyasal) tarımda kullanımının yasaklanmasını talep etmişti.

Dört ay içerisinde 150 bini aşkın kişinin imzaları ile harekete geçtiği projeye, 11 sivil toplum kuruluşu da geçtiğimiz hafta yayınladığı ortak bir metinle destek verdi.

Arı ölümleri

Uçuşları esnasında tozlaşma sağlayan arılar, yaşam dengesinin vazgeçilmezi.

Ancak yıllardır senelik yüzde 20 civarında seyreden arı ölüm oranının bazı bölgelerde yüzde 70’lere kadar çıktığı ve genel olarak arı ölümlerinin arttığı bildiriliyor.

Arı nüfusunun azalmasındaki nedenleri başında ise tarımsal ilaçlamada kullanılan ve neonikotinoid adıyla sınıflandırılan maddelerin tehdidi geliyor.

Bu kimyasallar nedeniyle sinir sistemleri etkilenen arılar, kovanlarının yolunu bulamıyor ve ölüyorlar. 2017’de Adana’da olduğu gibi arılarda koloni kayıpları da yüzde 80 oranına kadar çıkabiliyor.

Avrupa Birliği, arı sayısındaki azalmaya sebep olan üç neonikotinoidin açık alanlarda kullanılmasını yasaklamıştı.


Bu haber bianet‘ten derlenmiştir.
Previous post
Yanardağ patlaması sonrası Endonezya'da tsunami
Next post
Ekoloji Buluşması'nın sonuç bildirgesi: 31 Mart ekolojik dönüşümün başlangıcı olsun