Ana SayfaGüncelGüven’in eylemi 35’inci gününde, 600’ü aşkın tutuklu açlık grevinde

Güven’in eylemi 35’inci gününde, 600’ü aşkın tutuklu açlık grevinde

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 35’inci gününde devam ediyor. 117 cezaevinde 600’ü aşkın tutuklunun süresiz-dönüşümlü açlık grevi de sürüyor. Batman, Diyarbakır ve Van’da önceki gün HDP il binalarına düzenlenen baskında gözaltına alınan açlık grevindeki kadınların tamamı serbest bırakılırken, diğer yandan

Tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 35’inci gününde.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven’in açlık grevine destek eylemleri de devam ediyor.

Cezaevlerinde bulunan siyasi tutuklu ve hükümlülerin, 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi 16’ncı gününde sürüyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, şu anda 117 cezaevinde 600’ü aşkın tutuklu ve hükümlünün eylemi devam etmekte.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu’ndan (ÖHP) avukat Bünyamin Şeker, Elazığ Kadın Cezaevi’nde tutuklu bulunan altı kadının başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminin ise 40’ıncı gününde olduğu bilgisini verdi ve şunları söyledi:

“Hem Leyla Güven hem de Elazığ cezaevinde kadın tutukluların başlatmış olduğu açlık grevi, süresiz-dönüşümsüz olarak başladı. Sonrasında 26 Kasım itibariyle cezaevlerinden yapılan açıklamalarla, siyasi tutukluların bulunduğu 117 cezaevinde açlık grevleri 27 Kasım’dan bu yana süresiz dönüşümlü başlamış durumda. Başlatılan açlık grevlerinin tek bir gündemi var: Tecridin kaldırılması, Sayın Öcalan’ın avukatlarıyla, vasisi veya siyasi bir heyetle görüştürülmesidir.”

Batman, Van ve Diyarbakır’da gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Güven’in eylemine destek amacıyla Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti kadınlar, 10 Aralık’ta Diyarbakır, Batman ve Van’da üç günlük açlık grevi eylemi başlatmıştı.

Eylemlerin başlamasının ardından Diyarbakır’da 25, Batman’da 29 ve Van’da 14 olmak üzere toplam 68 kadın gözaltına alınmıştı.

Batman’da aralarında HDP İl Eşbaşkanı Berivan Helen Işık’ın bulunduğu 29 kadın emniyette alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Van’da da gözaltında tutulan 14 kadın emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Diyarbakır’da ise önceki gün gözaltına alınan 25 aktivist kadından ikisi emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 23’ü de sevk edildikleri mahkeme tarafından adli kontrol tedbiriyle salıverildi.

Diyarbakır’da ikinci baskın

Diğer yandan Diyarbakır’da HDP il binasında bugün açlık grevine başlayan 50 kişi polis baskınıyla gözaltına alındı.

TOMA ve zırhlı araçlarla ablukaya alınan HDP il binasına baskın düzenleyen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler, 50 kişiyi gözaltına alarak emniyete götürdü.

Tutuklu gazeteci Doğan’dan destek

Öte yandan tutuklu gazeteci ve ressam Zehra Doğan, açlık grevi eylemi 35’inci güne ulaşan Leyla Güven’e çizimleriyle destek verdi.

Güven’in talebi ne?

HDP Hakkari Milletvekili Güven, ne ailesi ne de avukatları ile görüşmesine izin verilen “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana dek açlık grevi eylemini sürdüreceğini” söylüyor.

Güven, “Öcalan’a bugün fazlasıyla ihtiyaç var. Ondan gelecek mesaj çok önemli olacak. Avukat, aile görüşlerinin olması gerekiyor. Talebim ağırlaştırılmış tecridin son bulmasıdır” diyor.

Previous post
Demirtaş'ın beyanı: Leyla Güven'in talebi talebimdir
Next post
ABD'den Kaşıkçı açıklaması: Cinayetin sorumlusu Suudi yönetimi ve Selman'dır