Ana SayfaEkolojiHDK’den sağlık kurultayı: ‘Kapitalizmin Kentlerine Alternatifimiz Var’

HDK’den sağlık kurultayı: ‘Kapitalizmin Kentlerine Alternatifimiz Var’

HABER MERKEZİ – HDK’nin düzenlediği sağlık kurultayında konuşan Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Sağlığın yalnızca bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik hali” olmadığın belirterek, kurultayda sağlığın siyasal iyilik halinin de tartışılacağını kaydetti. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ise veriler paylaşarak, “alternatifliğe” dikkat çekti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sağlık Meclisi tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan “Kapitalizmin Kentlerine Alternatifimiz Var” başlıklı kurultay, Taksim’de bulunan HDK binasında başladı.

Kurultayda katılımcı olarak HDK eş sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay yer aldı.

Kurultayda, “Sağlık tartışmasını nasıl yürütmeliyiz? Bizi sağlıksız kılan nelerdir? Kapitalist kentler sağlığımızı nasıl tehdit ediyor? Bizim kentlerimizi hangi ilkelerle inşa etmeliyiz?” konu başlıkları ele alınacak.

“Kentler bizleri sağlıksız kılıyor”

MA’da yer alan habere göre kurultayın açılış konuşmasını yapan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, her bireyin büyüyen kentlerde yalnızlaştığını belirterek, “Bütün bu yalnızlaşma ve yalıtmanın sonucunda herkes sistemin karşısında acizleşiyor. Bizi acizleştirmek ve yok etmek istiyorlar. Kapitalizmin çeşitli dönemlerde kente dair farklı yaklaşımları oldu. Bir dönem kentler, ucuz iş gücü olsun diye kentin çeperlerinde çok yüksek oranlı nüfus birikirken oralar varoşlar, gidilmemesi gereken yerlerken, gecekondu mahalleriyken kentlerin büyümesiyle beraber buralar şehir merkezlerinde kaldı” dedi.

İnsan-insan çelişkisi ve insan-doğa çelişkisinin bugün en fazla üzerinde durulması gereken konu olduğunu söyleyen Koçyiğit, şöyle devam etti:

“Bu çelişkilerin her biri gündelik hayatımızın içerisinde yeniden ve yeniden üretiliyor. Herkes fark ederek veya etmeyerek bu ilişkinin ve çarkın birer dişlisi haline geliyor. Kentler, sadece yaşattıkları hava kirliliği, olumsuz barınma koşulları, kirli su veya diğer parametreler üzerinden insan sağlığını olumsuz etkilemiyor. En temel varoluş olan toplumsallığımıza yönelerek bizleri sağlıksız kılıyor.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık tanımının “Sağlık bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik hali” olduğunu hatırlatan Koçyiğit, “Bugün bizler bunu tartışmaya açacağız. Bütün bu tanımlama yeterli midir, yoksa sağlıklı olmak için farklı parametreler farklı iyilik halleri de gerekli midir konularını ele alacağız. Hatta bir siyasal iyilik halini de ekleyebilir miyiz konusunu da tartışmaya açacağız” diye konuştu.

Sağlık bütçesine dikkat çekildi

Koçyiğit’in ardından konuşan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis’e gönderilen 2019 yılı bütçesine değindi.

1 Ocak 2018 itibariyle 509 milyar TL olan dış borcun 1 Kasım 2018’de 244 milyar TL artarak 753 milyar TL’ye çıktığını hatırlatan Hamzaoğlu, “AKP kurumlardan aldığı vergiyi giderek düşürüyor. AKP döneminden önce devlet 100 TL’lik karın 46 TL’sini talep ediyordu. Bugün itibariyle kazandığının 100 TL’sinin 20 TL’sini talep ediyor. Kurumlar vergisi yüzde 46’dan yüzde 20’ye düştü. KDV yüzde 10’dan yüzde 18’e çıkartılarak yüzde 80 arttı” dedi.

Hamzaoğlu, sağlık bütçesi verilerine ilişkin ise şu bilgileri paylaştı:

“Merkezi devlet bütçesi olarak 2019 yılı için sağlığa yaklaşık 48 buçuk milyar TL pay ayırmışlar. TÜİK’in verilerine göre; 2019 yılında kişi başına 584 TL sağlık için devlet harcaması yapılacağını görüyoruz. Eğer Sağlık Bakanlığı bütçesinden çalışan personel için ödenecek maaşlar ve SGK primleri çıkartılırsa kalan parayla sağlık için harcanacak para sadece 260 TL civarında. Koruyucu sağlık hizmetleri için kişi başına harcayacakları para 13 TL. SGK’ye yatırılan primler, hane halkı harcamaya dahil edildiğinde Türkiye’de 100 TL’lik sağlık harcamasının 73 TL’sini bizler primle, katılımla, muayene ücretleri ile cebimizden ödüyoruz. Devletin yaptığı harcama sadece 23 TL.”

‘Alternatifleri yaratmalıyız’

Hamzaoğlu, devamla şunları söyledi:

“Son dönemde devletin sağlık için yapmış olduğu merkezi harcama diye geçen kalemlerde AKP hükümetinden önce SGK’nin yapmış olduğu harcama toplam harcamanın yüzde 53’ünü SGK kurumları yapıyordu. 2017 kesinleşmiş bütçesine göre SGK’nin yapmış olduğu harcama toplam devlet harcamasının yüzde 72’si. Yani harcama yaptık dedikleri şey bizlerden prim toplayarak kuruma verip onlardan yaptıkları harcamaya devlet harcaması yaptık diye söylüyorlar. O zaman TÜİK’in sağlık harcama istatistikleri diye yayınladığı haber bültenlerinden uzak duracağız. Durmazsak onların gemisine binmiş oluruz. Bunun için alternatifleri yaratabilmek, o metinleri eleştirel okuyabilmek.”

Kurultay, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı bir şekilde devam ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İtalya'da gece kulübünde izdiham: Beşi çocuk altı kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Kayseri'de Serpil Yıldız bir erkek tarafından öldürüldü