Ana SayfaGüncelHDP: Batı’da ittifak için resmi talep gelmezse kendi yol haritamızı uygularız

HDP: Batı’da ittifak için resmi talep gelmezse kendi yol haritamızı uygularız

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Bilgen, yerel seçimler yaklaşırken ittifak konusunda muhalefete seslendi. Bilgen, “Bize merkezi düzeyde Batı şehirlerinde herhangi resmi bir talep olmadığı sürece biz kendi yol haritamızı belirleriz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, yerel seçimlere ve ittifak tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Bilgen, gazetecilerin “CHP ve HDP arasında bir ittifak için adım atılacak mı?” sorusuna “Bize merkezi düzeyde Batı şehirlerinde herhangi resmi bir talep olmadığı sürece biz kendi yol haritamızı belirleriz” yanıtını verdi.

“Başından beri yerel seçimlere yüklediğimiz anlam son derece net; Türkiye’nin geleceği ile ilgili politik bir tercihe dayanıyor. Her iki boyutu da demokrasi için hayati önem taşıyor. Birincisi kayyumlara karşı halkın seçtikleri ile yönetilmesini sağlamak, ikincisi de Türkiye’nin batısında güçlü yerel demokrasinin bir denge denetleme mekanizması oluşturması için sandıkta değişimin önünü açmak. Bizim ilkesel tutumumuz budur.

“Merkezi düzeyde bir talep söz konusu olmamıştır. Yerellerde görüşmeler sürüyor. İl örgütlerimiz aday göstermeleri gereken yerler için çalışmalar yürütüyorlar; olmayan yerlerde ve ortaklaşılabilecek yerellerde işbirliğine açık olabilecekler.”

“Sıcak seçim atmosferine girildiğinde bütün adaylar bize oy veren seçmen kitlesini de yok saymayan bir siyaset geliştirmeyi öğrenecekler. Biz Ankara’da büyükşehiri de tartışıyoruz ama kimi ilçelerde de aday gösterip göstermeme konusunda demokrasi bloku olarak gördüğümüz çevrelerle görüşmeler yapıyoruz.

“Meclis üyeliği konusunda güçlü bir kampanya yürüteceğiz. Bizim için yerel demokrasi başkanlıklar meselesi değil meclisler meselesidir. İl genel meclisi, belediye meclisi seçimlerini bütün Türkiye’de hiç tartışmasız önemseyerek güçlü bir kampanya yürüteceğiz. Katılımcı yönetim, yetkilerin belediye başkanlarının iki dudağı arasında olduğu bir sistem değildir. Belediye meclislerinin işlevli ve etkin olduğu bir sistemdir.”

Bilgen, 30 Aralık’ta il ve ilçelerde halk yoklaması ile sadece parti üyelerinden oluşmayan çeşitli sivil toplum örgütlerinin de delege olarak oy kullanacağı genişletilmiş bir ön seçim mekanizması işletecekleri bilgisini verdi.

HDP Grup Başkanvekili, bu uygulamanın olmadığı bazı şehirlerin adaylarının ise Ocak ayının ilk haftasında açıklanmış olacağını belirti.

Kılıçdaroğlu “HDP ile ittifak yok” demişti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde, HDP ile ve Saadet Partisi ile ittifak çalışması olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlamıştı.

HDP ile herhangi bir ittifak durumu olmadığını belirten CHP lideri, “Saadet Partisi ile var. Aday bağlamında da görüşme var” demişti.




Önceki Haber
Tokat'ta Sevgi Völler ayrıldığı erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
Samsun'da bir işçi 1600 derecelik çelik eritme kazanında hayatını kaybetti