Ana SayfaGüncelKemal Kurkut davası: Sanık polisin tutuklanması talebine yine ret

Kemal Kurkut davası: Sanık polisin tutuklanması talebine yine ret

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’u öldüren ve müebbet hapis cezası ile tutuksuz yargılanan polis Y.Ş.’nin tutuklanması talebini yine reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi.

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülen Kemal Kurkut cinayetine ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada, hakkında “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis cezası talep edilen tutuksuz sanık polis Y.Ş. ile taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmada Kurkut ailesinin avukatları, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı rapor üzerine beyanlarda bulundu.

Avukatlar sanık polis Y.Ş.’nin tutuklanması talebinde bulundu. Mahkeme ise daha önceki celselerde olduğu gibi yine bu talebi reddetti.

Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Ne olmuştu?

Kurkut, Diyarbakır’da katıldığı 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında, polisler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Olayın akabinde açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, öldürülen Kurkut’un “canlı bomba olduğu şüphesiyle” vurulduğunu açıklamıştı.

Ancak olayın ertesi günü, KHK ile kapatılan dihaber’in vurulma anına dair servis ettiği fotoğraflar gerçeği açığa çıkarmış, Diyarbakır Valisi, Emniyet’in verdiği bilgiler doğrultusunda açıklama yaptığını ve bu nedenle “üzüntü duyduğunu” belirtmişti.

Fotoğrafların yayınlanması ardından Y. Ş. ve O.M. isimli polisler gözaltına alınmıştı. Bu isimlerden O.M. savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.

Kurkut’un ölümüne yol açan kurşunların kendi silahından çıktığı tespit edilen polis memuru Y.Ş. ise tutuklanma talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “adli kontrol şartıyla” serbest bırakılmıştı.

Savcı, serbest bırakılan Y.Ş.’nin tutuklanması için itirazda bulunsa da hakimlik itirazı reddetmişti.

Cinayet ile ilgili başlatılan idari soruşturma kapsamında açığa alınan polislerden Y.Ş., 3 ay sonra görevine iade edilmişti.

Olaydan sonra basın ve protokol girişindeki zırhlı polis araçları ve çevrede bulunan sitelerin güvenlik kameralarının görüntüleri toplanarak incelemeye alınmıştı.

Gazetecilerin gözleri önünde işlenen cinayete dair iddianame ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ancak 7 ay sonra hazırlanmıştı.

Sanık polis Y.Ş.’nin “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talebinde bulunulan iddianame, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Diğer polis O.M. hakkında ise takipsizlik kararı verilmişti.

Açılan davanın ilk üç duruşmasında da sanık polisin tutuklanması talebi mahkeme tarafından reddedilmişti.

Adli Tıp Kurumu hazırladığı raporda Kurkut’un ölümünün, sert zemine çarpan merminin vücuda girmesinden kaynaklandığını ileri sürülmüş, merminin balistik incelemesi ise yapılmamıştı.

Previous post
Beşiktaş'ta kadın cinayeti: Nefise Dolapçı, komşusu olan erkek tarafından öldürüldü
Next post
ABD neden çekildi, Rusya ne yapacak?