Ana SayfaKültür-Sanat‘Kürt Siyasetinin Mor Rengi’ tiyatro sahnesinde

‘Kürt Siyasetinin Mor Rengi’ tiyatro sahnesinde

HABER MERKEZİ – Gültan Kışanak’ın hazırladığı, cezaevinde tutuklu bulunan siyasetçi kadınların deneyimlerini aktardıkları “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” isimli kitap, oyuncu Jülide Kural tarafından okuma tiyatrosu olarak sahneye uyarlandı.

Yerine kayyum atanan ve Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin eski Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın cezaevinde kaleme aldığı ‘Kürt Siyasetinin Mor Rengi’ kitabı okuma tiyatrosu olarak sahneye uyarlandı.

Tutuklu bulunan 23 Kürt kadın siyasetçinin deneyimlerini aktardığı kitabı, müzik ve video art ile harmanlayarak sahneye uyarlayan isim oyuncu Jülide Kural.

Kitapta yer alan tüm kadınlara eşit şekilde yer verilen oyunda Jülide Kural, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde faaliyet yürüten Teatra Jiyana Nû oyuncusu Rugeş Kırıcı, Gölge Kültür Merkezi oyuncusu Rewşan Apaydın, tiyatro ve sinema oyuncusu Deniz Türkali sahne alacak.

1 buçuk saat sürmesi beklenen oyunda, MKM müzisyen kadın grubundan sanatçılar da okuma tiyatrosunda yer alacak.

‘Kürt Siyasetenin Mor Rengi’ yarın akşam (27 Aralık) saat 20:00’de Şişli’de bulunan Kenter Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

‘Özel yanları ortaya çıkıyor’

Rugeş Kırıcı

Oyun hakkında MA’ya konuşan oyuncu Rugeş Kırıcı, “Kitabın kamuoyundan bildiğimiz yanları vardı. Bir de bilmediğimiz yanları var. Kim nerede doğmuş, ne okumuş, ne yapmış, evli mi, çocuğu var mı? Bir de özel yanları var. Burada biraz daha özel yanları ortaya çıkıyor. Kitapta yer alan hikayeleri Jülide Kural uzun süre üzerine çalışarak, kısaltarak, performansa dönüşebilecek şekilde uyarladığı bir metne dönüştürdü” diye konuştu.

Kural’ın bu hazırlığının ardından çalışmaya dahil olduklarını belirten Kırıcı, şunları söyledi:

“Bir süredir prova alıyoruz. Duygu olarak hepimizin canını acıtan bir dönemi ve durumu yaşıyoruz. Kısmen de olsa kadınları anlatabilmek, ‘neden oradalar’ı anlatabilmek ya da onlara da bir selam göndermek önemli. Aslında bugün burada birlikte olduğumuzu gösteren bir çalışma.”

Leyla Güven’in eylemi

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kalkması için açlık grevinde bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemini de hatırlatan Kırıcı, “Leyla Güven’in de bir hikayesi var elbette. Böyle bir dönemde ne vicdani ne duygusal olarak sanat açısından bakınca hiçbir şey yapmadan durmak mümkün değildi. Bizim elimizden de bu geliyor. Böyle bir çalışmaya girmiş olduk” ifadelerini kullandı.

Herkesi oyuna davet eden Kırıcı, “Herkesin gelip izlemesini isteriz. Umarım önemli ve derdimizi anlatabileceğimiz bir performansa dönüşür” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Lice'de yeniden sokağa çıkma yasağı
Sonraki Haber
Koruculara aylık ek tazminat ödenecek