Ana SayfaGüncelLeyla Güven 24 gündür açlık grevinde, eylemler yayılıyor

Leyla Güven 24 gündür açlık grevinde, eylemler yayılıyor

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 24’üncü günde devam ediyor. Güven, talebine cevap alamadığı sürece eylemine devam edeceğini söylüyor. Diğer yandan Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve 14 kadın tutuklu da açlık grevine başladı.

Tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemi bugün 24’üncü gününde.

Güven, Diyarbakır’da kadınlar tarafından düzenlenen bir konferansa gönderdiği mesajında, talebine cevap alamadığı sürece eylemine devam edeceğini vurguladı.

“Dışarıda bana destek veren ve benim için direnen tüm kadınları selamlıyorum. Özellikle Barış Anneleri’ni sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum. Ben Kürt halkına dayatılan zulmü ve tecridi protesto etmek için bu eyleme başladım. Eylemime cevap almadığım sürece de devam edeceğim. Haklı bir mücadele olduğunu biliyorum ve kazanacağız.”

Sebahat Tuncel de açlık grevinde

Aynı taleple cezaevlerinde başlatılan 10’ar günlük dönüşümlü süresiz açlık grevi eylemi de yayılıyor.

Kocaeli Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile 14 kadın tutuklu 10 günlük açlık grevi eylemine başladı.

Eylemdeki tutuklular adına Tuncel, şu mesajı paylaştı:

“Leyla Güven’in talebi sadece onun talebi değildir milyonlarca Kürdün ve Kürtlerin dostlarının talebidir. Dolayısıyla ülkemiz halklarının, demokrasi, özgürlük ve onurlu barışı için yürüttüğümüz mücadele açısından Sayın Öcalan’ın özgürlüğü tarihi bir eşiktedir. Sayın Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanarak, tecrit ve izolasyonuna hemen son verilmesi gerekmektedir. Bu anlayışla Kandıra Hapishanesi’nde 15 arkadaşla birlikte 10 günlük süresiz dönüşümlü açlık grevine başladık. Kürt halkına ve tüm demokrasi güçlerine bu talebi sahiplenerek demokrasi ve özgürlük mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.”

Hükümete çağrı: ‘Güven’in talebi kabul edilsin’

Sol ve sosyalist partilerden ise açlık grevindeki Güven’in talebinin kabul edilmesi için hükümete çağrı geldi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Naci Sönmez, “Yetkilileri, devleti, hükümeti, siyaset arenasını Leyla Güven’in çığlığına yanıt vermeye ve olumlu cevap vermeye davet ediyorum” dedi.

Sönmez, eyleme ilişkin Batı’da bir sessizliğin olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Özellikle Türkiye’nin batısında bir süreden beri iktidarın yoğun baskı ve estirdiği terör sonucunda muhalefet alanında ciddi bir geri çekilme hali görülüyor. Bu tabi hepimizi endişe içinde bırakan bir gelişmedir. Sonuç olarak Türkiye’nin bir muhalefetsizlik sorunu olduğunu ifade edebilirim. Ama çare yeni bir toplumsal hareketi inşa etmektir. Türkiye’de muhalefet aklı oluşturmak ve bunun eylemini örgütlemek temel görevimiz diye düşünüyorum.”

Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi’nin (SYKP) eski Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, Güven’in talebinin kendi talepleri olarak gördüklerini dile getirdi.

Leyla Güven’in talebinin ‘haklı bir talep’ olarak tanımlayan Kaya, “En kısa sürede bu durumun ortadan kalkması için yetkililerin harekete geçmelidir. Leyla vekilimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

6 kentte destek eylemleri

Ayrıca Aralık ayında Leyla Güven ile dayanışma amacıyla 3’er günlük açlık grevi eylemleri de yapılacak.

HDP’li vekillerin de aralarında bulunduğu onlarca siyasetçi, 2-3-4 Aralık’ta İstanbul, Ankara ve Mersin’de, 7-8-9 Aralık’ta ise Muş, Şırnak ve Mardin’de açlık grevi eylemi gerçekleştirecek.

Güven’in talebi ne?

HDP Hakkari Milletvekili Güven, ne ailesi ne de avukatları ile görüşmesine izin verilen PKK lideri Öcalan’ın üzerindeki tecrit kaldırılana dek açlık grevi eylemini sürdüreceğini söylemişti.

“Tecride karşı sessiz kalınarak çözümsüzlüğü bizler de derinleştiriyoruz” diyen Güven, “Toplumsal barışın sağlanması konusunda kaybedecek zamanımız kalmadı” diye konuşmuştu.

Son olarak Yeni Yaşam’dan Çağdaş Kaplan’a konuşan Güven, “Öcalan’a bugün fazlasıyla ihtiyaç var. Ondan gelecek mesaj çok önemli olacak. Avukat, aile görüşlerinin olması gerekiyor. Talebim ağırlaştırılmış tecridin son bulmasıdır” demişti.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı’ndan yararlanılmıştır.
Previous post
Mersin'de tarım sempozyumu başladı: 'Üreticiler şirketlerle karşı karşıya kaldı'
Next post
CHP'den asgari ücretin artırılmasına ilişkin teklif