Ana SayfaGüncelLeyla Güven 44 gündür açlık grevinde

Leyla Güven 44 gündür açlık grevinde

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 44’üncü gününde devam ediyor. “Şu an için 10 kilo kaybım var” diyen Güven, bazı sağlık sorunlarına rağmen oldukça moralli olduğunu söylüyor. Diğer yandan cezaevlerinde 16 Aralık’tan bu yana sürdürülen süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerine yeni grupların katılacağı açıklandı.

Tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 44’üncü gününde.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven’in avukatı Cemile Turhallı Balsak, müvekkilinin dikkat dağınıklığı yaşadığını, uyku düzeninin bozulduğunu, ses ve ışığa karşı hassaslaştığını ve kilo kaybının arttığını bildirmişti.

Evrensel gazetesinin sorularını açlık grevinin 41. gününde yanıtlayan Güven de 10 kilo kaybı olduğunu belirterek, sağlık durumuna ilişkin şunları söylüyor:

“Baş ağrısı, yürürken baş dönmesi, denge kaybı, düşük tansiyon sorunlarım ortaya çıktı. Türkiye’de olmadığı yurt dışından getirileceği gerekçesi ile B1 vitamini alamıyorum. Ancak oldukça moralliyim. Kendimi iyi ve güçlü hissediyorum.”

Leyla Güven ayrıca, Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği dışında kendisiyle şu ana dek bir görüşme gerçekleştirilmediğini vurgulayarak, “Parlamento ve devleti temsilen benimle irtibata geçen hiç kimse olmadı” diyor.

Cezaevlerinde eylemler yayılıyor

Diğer yandan 10 farklı cezaevinde bulunan 42 siyasi hükümlü ve tutuklu 16 Aralık’tan bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde.

Cezaevlerinde süren açlık grevi eylemlerine yeni grupların dahil olacağı da açıklandı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre açıklamada, “PKK ve PAJK’lı tutsaklar olarak başlattığımız süresiz ve dönüşümsüz açlık grevimiz 6’ncı gününde devam etmektedir. 16 Aralık 2018 tarihinde başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemimize belli aralıklarla birçok cezaevinden gruplar halinde katılımlar olacaktır” denildi.

Açıklamada, 26 Aralık’ta Silivri, Tekirdağ F1 Nolu, Şakran 2 Nolu Kadın, Ödemiş ve Kırıkkale cezaevleri ile 5 Ocak’ta Bandırma, Alanya, Kayseri, Tarsus, Tokat, Hilvan ve Siverek cezaevlerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerine başlanacağı belirtildi.

Güven’in talebi ne?

HDP Hakkari Milletvekili Güven, ne ailesi ne de avukatları ile görüşmesine izin verilen “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana dek açlık grevi eylemini sürdüreceğini” söylüyor.

Güven, “Öcalan’a bugün fazlasıyla ihtiyaç var. Ondan gelecek mesaj çok önemli olacak. Avukat, aile görüşlerinin olması gerekiyor. Talebim ağırlaştırılmış tecridin son bulmasıdır” diyor.


FARC’lı kadınlardan Güven’in eylemine destek: Tecrit barışa engel