Ana SayfaEkolojiMersin’de tarım sempozyumu başladı: ‘Üreticiler şirketlerle karşı karşıya kaldı’

Mersin’de tarım sempozyumu başladı: ‘Üreticiler şirketlerle karşı karşıya kaldı’

HABER MERKEZİ – Mersin’de düzenlenen ‘Tarladan tabağa, üretimden yönetime’ sempozyumunda konuşan HDP Milletvekili Rıdvan Turan, tarımla uğraşan tüm kesimlerin şirketlerle karşı karşıya bırakıldığını belirterek, kooperatifleşmenin önemine dikkat çekti: “Hollanda, üretiminin yüzde 97’sini kooperatifler üzerinde yapıyor.”

Mersin’de ‘Tarladan tabağa, üretimden yönetime’ başlığıyla düzenlenen sempozyumda “Alternatif bir tarım ve gıda politikası mümkün mü?” sorusuna cevap aranıyor.

İki gün sürecek olan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin il örgütü tarafından düzenlenen tarım sempozyumu, Yenişehir ilçesinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılıyor.

Açılış konuşmasını yapan HDP İl Eş Başkanı Mustafa Işık, iki gün boyunca tarımda yaşanan sorunların çözümünü ortaya koymayı hedeflediklerini dile getirdi.

Işık’ın ardından HDP Tarım Komisyonu adına Mersin Milletvekili Rıdvan Turan söz aldı.

Tarım Bakanı’nın işletmecilikten geldiğine dikkat çeken Turan, şu anki sistemin sorunlara derman olamayacağını belirterek, esas işi daha fazla kâr elde etmek olan kişinin, insan faktörünü ve giderlerin bu kadar artmasını göremeyeceğini söyledi.

‘Üreticiler şirketlerle karşı karşıya’

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ‘Dünya büyük bir kıtlıkla karşı karşıya’ açıklamasını hatırlatan Turan, “Bu süreç başlamış durumdadır. Bütün ürünleri dekoltelerinde ciddi bir düşüş var. Ve bunun temel sebebi ise küresel atmosferik hadiseler ve küresel ısınma ve buna bağlı olarak iklim koşullarının değişmesi” dedi ve ekledi:

“Aynı zamanda ülkemiz açısından konuştuğumuzda ise son derece kötü yönetilen tarım politikaları söz konusu olmasıdır.”

Hollanda’daki tarımsal üretime ve kalitesine de değinen Turan, Hollanda’nın üretiminin yüzde 97’sini kooperatifler üzerinde yaptığına dikkat çekti.

Türkiye’de kooperatiflerin yok saydığını vurgulayan Turan, “Piyasayı regüle eden devlet, artık neoliberal politikalarla fonksiyonunu başka bir şeye devretmiş durumda. Kendisi aradan çekilmiş durumda. Türkiye’de tarımla uğraşan tüm kesimler şirketlerle karşı karşıya kalmış durumda” diye belirtti.

‘Bu sempozyum bir başlangıç’

Çiftçileri sorunlarının devlet tarafından bilinmediğini de belirten Turan, “Tablo son derce karanlık. Bu sorunları el birliğiyle çözeceğiz. Çok temel sorunlarımızdan biri ise tarımda uygulanan neolibarel politikalardır. Çiftçiyi hem örgütsüz hale getiren hem artan girdi fiyatlarıyla sürekli kırsalda yoksulluğu körükleyen bir durumla karşı karşıyayız. Kürt meselesinin çözümsüzlüğü özellikle hayvancılık alanında mera ve yayla yasakları hayvancılıkta ithalatı artıyor” diye konuştu.

“Tarım alanında devletin düzenleyici olma hüviyetini bir kenara bıraktığı, çiftçinin deyim yerindeyse sahipsiz kaldığı ve sermaye karşısında örgütsüz kaldığı bir dönem yaşanıyor” diye devam eden Turan, HDP’nin tarım alanında da çözüm önerilerini olduğunu söyledi.

“Mersin’deki tarım sempozyumunu bir başlangıç olarak seçtik” diyen HDP’li Turan, son olarak özetle şunları dile getirdi:

“Paydaşlarla yan yana gelerek, buradan ileriye çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Burada oluşturduğumuz bilimsel alt yapıyla bir tarım programı oluşturmak. Yerel seçimlere az bir süre kaldı. Kayyumun bizden aldığı neyse biz kayyumdan iki katını alacağız. Yerelde iktidara geldiğimiz her yerde uygulanabilir tarımsal örgütlenme modelleriyle iktidara geleceğiz.”


‘Tarladan tabağa, üretimden yönetime’: Mersin’de tarım sempozyumu