Ana SayfaManşet“MİT muhaliflerin bulunduğu Almanya’da faaliyette, hükümet örtbas ediyor”

“MİT muhaliflerin bulunduğu Almanya’da faaliyette, hükümet örtbas ediyor”

BERLİN – Almanya’da son olarak başkent Berlin’deki emniyet teşkilatında çalışan Türk asıllı bir polisin MİT’e bilgi sızdırmasının açığa çıkmasının ardından yaşanan tartışmalar, Almanya resmi makamlarının konuya ilişkin olarak sunulan soru önergelerine verdiği yanıtlarla yeniden gündeme taşındı. Almanya hükümeti ‘endişeli’.


Haber: Hrant Kasparyan


Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen Eylül ayında yaptığı Almanya ziyareti öncesi basına yansıyan, Berlin’deki Türk asıllı yerel bir polisin Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) bilgi sızdırmasına ilişkin haberlerin basında yer almasının ardından muhalefet partileri Almanya’daki makamlara bazı soru önergeleri sundu.

Muhalefetin soru önergelerini yanıtlayan Almanya makamlarından gelen açıklamalar dikkat çekici.

Almanya Federal Meclisi’ndeki Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Helin Evrim Sommer, Berlin’de açığa çıkartılan casusluk faaliyetinin ardından Almanya Federal Hükümeti’ne sunduğu soru önergesinde, Alman kurumlarında 2017-2018 yılları arasında Türkiye gizli servisi tarafından gerçekleştirilen kaç casusluk olayı olduğunu sordu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in genel başkanı olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili olan İçişleri Bakanlığı Sekreteri Günter Krings, soru önergesinin “Devlet bilgilerinin gizliliği ve devlet çıkarlarının korunması” ilkesine ters düştüğü gerekçesiyle bu konuda bilgi paylaşılamayacağını açıkladı.

Bakanlık Sekreteri Krings’in cevabını değerlendiren Sol Parti milletvekili Helin Evrim Sommer, MİT’in Alman kurumlarındaki casusluk faaliyetlerinin “ürpertici” boyuta ulaştığını söyledi.

Soru önergesine hükümet kanadından gelen cevabı değerlendiren milletvekili Sommer, “Almanya Federal Hükümeti, ‘devlet çıkarları’ ilkesinin arkasına sığınarak, Türk gizli servisinin Alman makamlarındaki casusluk faaliyetlerini gizlemekte, konuyu halı altına süpürmektedir” dedi.

“Örtbas etme tutumu Almanya’yı da sorumlu kılar”

Konuya ilişkin olarak Gazete Karınca’nın sorularını yanıtlayan Almanya Federal Meclisi Milletvekili Helin Evrim Sommer, “Bu tür sorunların ‘devlet çıkarları, gizlilik ilkesi’ gibi argümanlarla perdelenmesi, toplumun bilgi edinme hakkı ve dolayısıyla demokratik ilkelerle bağdaşmıyor” dedi.

Konunun şeffaflaştırılması gerektiğini belirten milletvekili Sommer, “Bu durum, Türkiye devletinin ajanlık faaliyetlerinin birincil hedefi durumundaki Türkiyeli muhaliflerin güvenliğini de yakından ilgilendiriyor” diye konuştu.

Daha önce sunulan benzer soru önergelerinin de üstünün örtüldüğünü kaydeden Sommer, bu tutumun Türkiye tarafını pervasızlaştırdığını dolayısıyla Almanya’da yaşayan Türkiyeli muhaliflere yönelik olası bir tehlikeli durumda Almanya devletinin de sorumlu duruma düşeceğini vurguladı.

Almanya’da yayımlanan Der Tagesspiegel gazetesi ise Sol Parti’nin soru önergesine hükümetin verdiği yanıta dayandırdığı haberinde “Alman hükümetinin, MİT tarafından devlet kurumlarına sızılması konusunda endişe taşıdığını” aktardı.

Habere göre Almanya İçişleri Bakanlığı, çeşitli devlet kurumlarında çalışanları MİT ajanlarının iletişime geçerek kendilerini kazanma ve kurumlara sızma girişimleri konusunda uyardı.

Gazetenin güvenlik çevrelerinden edindiği bilgiye göre de Almanya çapında MİT’in iletişim kurarak devlet kurumlarında çalışanları kendi tarafına çekme yönünde yüzden fazla girişimi oldu.

Dört soruşturma yürütülüyor

Muhalefetteki Hür Demokrat Parti’nin (FDP) soru önergesine Almanya hükümetinin verdiği yanıta göre, Almanya’da MİT adına istihbarat faaliyetinde bulunulduğu şüphesiyle şu an dört soruşturma yürütülüyor.

Die Welt gazetesinin haberine göre Federal Başsavcı, MİT için casusluk yaptıkları şüphesiyle çeşitli şahıslar hakkında son 10 yılda 23 soruşturma başlatırken, bu soruşturmaların 17’si geçen yıl ve bu yıl açıldı.

Soruşturmalar kapatılıyor, cezalar erteleniyor

Berlin Emniyet Teşkilatı’nda çalışan bir polis memuru hakkında MİT için casusluk yaptığı gerekçesiyle geçen Eylül ayında soruşturma başlatılmıştı.

Der Tagesspiegel gazetesi, söz konusu polis memurunun yüksek rütbeli olduğunu ve Türkiye Büyükelçiliği’ndeki bir kişiye bilgi aktardığını belirterek, Berlin’de yaşayan Türkiyeli muhaliflerin ikamet bilgilerinin böylelikle MİT’e aktarıldığını öne sürmüştü.

Almanya’nın Hessen eyaletinde de daha önce benzer bir casusluk vakası gündeme gelmişti. Hessen Emniyet Müdürlüğü komiserlerinden S.M. isimli Türk kökenli bir polisin MİT için casusluk yaptığı iddia edilmişti.

Alman medyasında konuya ilişkin olarak yayımlanan haberlerde, Türkiye istihbaratı ile bağlantılı kişilerin Alman güvenlik birimlerine iş başvurusunda bulunarak, kilit noktalara sızmaya çalıştığı yönündeki değerlendirmeler öne çıkıyor olsa da, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) yöneltilen casusluk skandalı başta olmak üzere, pek çok casusluk soruşturması ceza mahkemelerine sevk edilmeden kapatılıyor.

Almanya’da yaşayan Türkiyeli muhalifler hakkında Ankara’ya bilgi aktardığı öne sürülen DİTİB’e bağlı 19 imam hakkında geçen yıl başlatılan soruşturmada, yazılı belgeler, veri dosyası ve iletişim araçları ele geçirilmişti. Fakat buna rağmen, “kuvvetli suç şüphesinin yetersizliği”, “söz konusu kişilerin Almanya’yı terk etmiş olmaları ve nerede olduklarının bilinmemesi nedeniyle haklarında dava açılmasının mümkün olmadığı” gibi gerekçelerle soruşturma kapatıldı.

2017 yılında Almanya’nın Hamburg kentinde de 32 yaşındaki bir Türkiye vatandaşı, bölgedeki muhalif ve Kürt derneklerine ilişkin muhbirlik yaptığının ortaya çıkarılmasıyla iki yıl hapis cezasına çarptırılmış, fakat daha sonra bu ceza ertelenmişti.