Ana SayfaGüncelMoskova’daki ‘Suriye’ toplantısının ardından Çavuşoğlu’ndan açıklama

Moskova’daki ‘Suriye’ toplantısının ardından Çavuşoğlu’ndan açıklama

HABER MERKEZİ – Ankara’dan üst düzey isimler, YPG’nin çağrısı sonrası Suriye ordusunun konuşlandığı Minbiç başta olmak üzere Suriye’deki gelişmeleri Rusya yönetimiyle görüşmek için Moskova’da bir araya geldi. Görüşme 1 buçuk saat sürdü. Toplantı sonrası konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Biz Astana garantörleri olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini savunuyoruz” dedi.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusu yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere operasyon hazırlığı gündemdeyken, ABD’nin Suriye’den çekilme kararı alması ve son olarak Suriye ordusunun Minbiç’te konuşlanmasının hemen ardından Ankara’dan üst düzey isimler Moskova’ya gitti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gelen isimler şöyle: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ankara heyetininden isimlerle bir araya geldi.

Suriye’deki son gelişmelerin ele alınacağı toplantı yaklaşık 1 buçuk saat sürdü.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Tüm terör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda ortak irademiz var. Suriye ve bölgesel konularda Rusya ve İran’la yakın işbirliğine devam edeceğiz” dedi.

Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduklarını da söyleyen Çavuşoğlu, “Biz Astana garantörleri olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini savunuyoruz ve bunlara halel getirecek tüm çabalara da karşıyız” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise “Suriye’de terörist tehlikesini ortadan kaldırmak için birliklerimizin koordinasyonu konusunda mutabakata vardık” dedi.

Toplantı öncesi

Toplantı öncesinde konuşan Çavuşoğlu, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Rusya’ya geldiklerini belirterek, “Bundan sonra da Rus ortaklarımızla Suriye’de neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile ilişkilerimize bölgesel konularda çok önem verdiği için bizi gönderdi” dedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “İdlib’in yanı sıra İstanbul’da vardığımız anlaşmanın uygulanmasını değerlendireceğiz. Ayrıca ABD’nin Suriye’den çekilmesini ve Fırat’ın doğusundaki son gelişmeleri de ele alacağız” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

YPG, dün Türkiye’nin olası operasyonuna karşı Suriye hükümeti güçlerine Minbiç başta olmak üzere daha önce boşalttıkları yerleri koruma çağrısı yapmıştı.

Bu çağrının ardından Suriye ordusu sözcüsü, “Askerlerimiz Minbiç’e girdi” demiş ve ‘tüm işgalcilerin yenileceği’ mesajı vermişti.

Rusya da Minbiç’in denetiminin Suriye ordusuna geçmesini memnuniyetle karşılamıştı.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Suriye’nin şu anda psikolojik bir çalışma ve eylem içerisinde olduğunu biliyoruz” demişti.


YPG’nin Şam’a çağrısının üzerine: Suriye ordusu Minbiç’te

Minbiç: ‘Oyun’un bozulduğu yer mi?

Previous post
70 yaşındaki hasta tutuklu SEGBİS'le bağlandığı duruşmada yaşamını yitirdi
Next post
Erdoğan, AKP'nin İstanbul büyükşehir ve ilçe adaylarını açıkladı