Ana SayfaGüncelMusa Çitil’in şikayet ettiği gazetecilerden Çağdaş Kaplan ifade verdi: Hedef gösteriliyoruz

Musa Çitil’in şikayet ettiği gazetecilerden Çağdaş Kaplan ifade verdi: Hedef gösteriliyoruz

HABER MERKEZİ – Musa Çitil’le ilgili bir haberi sosyal medyada paylaştığı gerekçesiyle hakkında dava açılan gazetecilerden Yeni Yaşam’ın genel yayın yönetmeni Çağdaş Kaplan, ifade verdi. Kaplan ifadesinde ‘gazeteciliğin yargılanmak istendiğini’ belirterek, “Gazetecilerden ‘Hedef gösterildim’ diye şikayetçi olan Çitil mesleklerinin gereğini yerine getiren gazetecileri davalar açarak hedef göstermektedir” dedi.

Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Kaplan, KHK ile kapatılan DİHA’da Sur operasyonuna ilişkin “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla yapılan haberi sosyal medyada paylaştığı gerekçesiyle Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 gazeteci ile birlikte yargılandığı dava kapsamında mahkemenin talimat gönderdiği İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi.

Savunmasında Çitil’in “Hedef gosterildim” suçlamasını reddeden Kaplan, haberi kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla paylaştığını söyledi.

Gazetecinin kamuoyunu ilgilendiren tüm meseleleri araştırma ve haberleştirme hakkına sahip olduğunu hatırlatan Kaplan, bu haberin de bu kapsamda yayımlanmış bir haber olduğunu belirtti.

Çitil’in haberden daha önce Mardin’in Derik ilçesinde 13 kişinin öldürülmesiyle ilgili yargılandığı davanın hatırlanmasından rahatsız olmuş olabileceğini ifade eden Kaplan, bunun suçlamaya konu yapılamayacağını, haberde ayrıca Çitil’in beraat kararı aldığı ve yakınlarını kaybedenlerin de Yargıtay’a başvurduğu bilgisinin de yer aldığını söyledi.

Kaplan, “Burada haber dolayısıyla gazetecilik yargılanmak isteniyor. Aslında gazetecilerden ‘Hedef gösterildim’ diye şikayetçi olan Çitil mesleklerinin gereğini yerine getiren gazetecileri davalar açarak hedef göstermektedir” dedi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda DİHA ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberi,  sosyal medya hesaplarında paylaştıkları gerekçesiyle 7 gazeteci hakkında dava açmıştı.

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği dönemde Sur’da yürütülen operasyonla ilgili haberi paylaşan gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamede, haberin yayınlandığı dönemde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan ve Temmuz 2016’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı’na terfi ettirilen Tuğgeneral Musa Çitil davacı olarak yer almıştı.

Haberi kendi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları iddia edilen dönemin DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek ve gazeteci Abdulvahap Taş ile haberi, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin resmi sosyal medya hesabında paylaşan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede ayrıca, DİHA muhabiri Selman Çiçek hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak”  iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.