Ana SayfaKitapPessoa’dan fragmanlarla aşk fikrinden yitim duygusuna

Pessoa’dan fragmanlarla aşk fikrinden yitim duygusuna

HABER MERKEZİ – Pessoa’nın ardında bıraktığı binlerce nottan derlenen fragmanlardan oluşan “Başıboş Bir Yolculuktan Notlar” Sel Yayıncılık’tan çıktı. Yazarın bu eserinde aşk fikrinden yitim duygusuna bir çok tema ile karşılaşmak mümkün.

Portekiz modernizminin öncülerinden olan Fernando Pessoa’nın geride bıraktığı notlardan derlenen “Başıboş Bir Yolculuktan Notlar” Sel Yayıncılık’tan çıktı.

Bilge Sancı’nın yayına hazırladığı kitabı Işık Ergüden çevirdi.

Pessoa’nın yirmi yedi bin dört yüz elli üç metin ve on binlerce sayfa arasından rastgele seçilmiş fragmanlardan oluşan derlemede tanrı,  teozofi,  mitler,  aşk fikri, parasızlık, yitim duygusu gibi temalar var.

Örneğin Pessoa bir fragmanda “Şair, daima elinden gelenin ötesine uzanan kişidir” diyor ve ekliyor: “Kafiyeyi hiç dert etmem. Yan yana iki ağaç pek ender aynı olur.”

Yazar bir başka fragmanda ise kimi şiirlerin bir şahsiyet, canlı bir varlık olduğunu, bedensel mevcudiyeti ve tensel varoluşuyla, hayal gücümüzün yansıttığı başka bir dünyaya mensup olduğunu ileri sürüyor.

Kimi pasajlarda ise “Madde her gün kötü davranıyor bana. Duyarlılığım midemi tutuşturuyor… Marazi hayalgücümün yarattığı ve gerçek kişiler üzerinde sabitlediği düşman hortlaklar arasında yürüyorum” diye anlatıyor halini.

Previous post
Şişli'de bir gecekondu çöktü: İki kişi yaralandı
Next post
ATK'nin iddiası: Kemal Kurkut’u öldüren mermi zeminden sekmiş