Ana SayfaGüncelRusya’dan çekilme ve operasyon açıklaması

Rusya’dan çekilme ve operasyon açıklaması

HABER MERKEZİ – Rusya’dan ABD’nin Suriye’den çekilmesi ve Türkiye’nin olası operasyonuna ilişkin açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada “ABD’li askerlerden boşalan toprakların Şam’ın kontrolüne bırakılması gerektiği” ifade edilirken, Minbiç’e Türkiye’nin olası operasyonu için de “Koordinasyon içindeyiz” denildi.

Rusya’dan ABD’nin Suriye’den çekilmesi konusuna dair açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin çekilme kararını “Moskova’nın tam olarak anlamadığını” belirtirken, “çekilme takvimiyle ilgili belirsizlikler” olduğunu söyledi.

Zaharova, Suriye’den çekilen ABD’li askerlerden boşalan toprakların Şam’ın kontrolüne bırakılması gerektiğini ifade etti.

“ABD’lilerin terk ettiği toprakların kontrolünün kime bırakılacağı sorusu doğuyor. Uluslararası hukuku ve Suriye ile Suriye halkının geçtiği süreci göz önünde bulundurduğumuzda, bu Suriye hükümeti olmalı.”

Türkiye’nin Minbiç’teki Kürt güçlerine harekât düzenlemesi beklentisine ilişkin soruyu da yanıtlayan Zaharova, “Koordinasyon içindeyiz” dedi.

Zaharova bu koordinasyonun “sahada terör karşıtı askeri operasyonlar düzenlenmesi alanında da geçerli olduğunu” kaydetti.

İdlib konusu

Öte yandan Zaharova İdlib konusunda da açıklamalarda bulundu.

Rus Dışişleri Sözcüsü ‘Soçi mutabakatı’nı anımsatarak, “17 Eylül’de imzalanan Rus-Türk memorandumunun maddelerinin yerine getirilmesinde ilerleme kaydediliyor” dedi.

Sözcü, mutabakatın amacının ise “İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki terörist varlığının nihai olarak sonlandırılması olduğunu” hatırlattı.


“Operasyon Rusya’nın işine gelmiyor, tutumu bu kez Afrin’dekinden farklı”

“ABD’nin çekilme kararıyla Türkiye’nin operasyon olasılığı daha da azaldı”