Ana SayfaGüncelŞair Refik Durbaş hayatını kaybetti

Şair Refik Durbaş hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Şair Refik Durbaş, 74 yaşında hayatını kaybetti. Durbaş, bir süredir böbrek ve akciğer tedavisi görüyordu.

Şair Refik Durbaş, dün akşam saatlerinde kaldırıldığı Medeniyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Bir süredir böbrek ve akciğer tedavisi gören 74 yaşındaki şair, son olarak zatürreye yakalanmıştı.

Refik Durbaş kimdir?

Erzurum’un Pasinler ilçesinde doğan şair Durbaş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ndeki öğrenimini bitirmeden ayrıldı. 1965-1968 arasında çeşitli işlerde çalıştı. Yeni İstanbul ve Cumhuriyet gazetelerinde düzeltmenlik yaptı.

Refik Durbaş’ın ilk şiiri İzmir’de Ege Ekspres gazetesinin sanat sayfalarında yayınlandı. Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerdeki şiirleriyle dikkat çekti. Arkadaşlarıyla birlikte 1962-1964 arasında Evrimdergisini, 1967’de de Alan 67 dergisini yayınladı. 1971’de ilk şiirlerini, Kuş Tufanı adlı şiir kitabında topladı. 1972-1974 yıllarında Yeni A dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Gazetelerde sanat sayfaları hazırladı. 1992 yılında Cumhuriyet gazetesinden emekli oldu.

İkinci Yeni esintisi ile başladığı şiir yaşamı, zamanla toplumcu yönelim kazandı. Kendine özgü dili ve benzetmeleriyle, baştan beri tavrını ve varlığını keskinleştiren, anlam kadar biçime de önem veren şiirler yazdı. Şiirinde günlük konuşma dili içine ustaca serpiştirilmiş eski sözcükler de kullandı.