Ana SayfaDünyaSarı Yelekliler isyanı: Paris ‘kilit altında’, 500’ü aşkın gözaltı ve onlarca yaralı var

Sarı Yelekliler isyanı: Paris ‘kilit altında’, 500’ü aşkın gözaltı ve onlarca yaralı var

HABER MERKEZİ – ‘Sarı Yelekliler’in Fransa hükümetinin politikalarına karşı devam eden protestoları bugün de ülke genelinde sürdü. 8 bin polisin görev yaptığı belirtilen Paris’teki gösterilerde 500’ü aşkın protestocunun gözaltına alındığı bildirildi. Ayrıca Paris’te 50’yi aşkın kişi de yaralandı.

Fransa’da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla iktidara karşı isyana dönüşen ‘Sarı Yelekliler’in eylemleri (Gilets Jaunes) hükümetin zamları bir yıllığına ötelemesine rağmen sürmeye devam ediyor.

Hükümetin geçici geri adımı sonrası ‘Kırıntı istemiyoruz’ diyerek eylemlere devam edeceklerini açıklayan protestocular, bugün başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde sokaklara çıktı.

Yüzlerce gözaltı var

‘Sarı Yelekliler’in ülke genelinde bugün düzenleyecekleri gösterilerde 89 bin polisin görev yapacağı açıklanırken, Paris’te ise bu sayı 8 bindi. Ayrıca bir düzine zırhlı araç da kentin sokaklarına konumlandırıldı.

Polis ablukasına rağmen Champs-Elysees caddesi ile çevresinde bir araya gelen on binlerce protestocunun Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisinin bulunduğu Elysee Sarayı’na yürümesi polis tarafından engellendi.

Göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanan polis ile göstericiler arasında çatışmalar da yaşandı.

‘Ayak üstü’ sorgulanan 737 protestocudan 551’inin gözaltına alındığı bildirildi.

BMFTV’nin aktardığına göre eylemlerde 52’si protestocu, 3’ü polis olmak üzere 55 kişi de yaralandı.

Metro hatları kapalı, etkinlikler iptal

Öte yandan polis, Şanzelize Bulvarı’ndaki mağaza ve restoranlara not göndererek gösteriler sırasında iş yerlerinden kapı ve pencerelerini kapalı tutmalarını istedi.

Eyfel Kulesi’nin gösteriler nedeniyle ziyaret edilemeyeceği bildirilirken, kentte 30 civarında metro hattı ile Şanzelize Bulvarı’nın çevresindeki birçok yol ve cadde de trafiğe kapalı.

Müzelerin açık olmayacağı Paris’te, benzer şekilde Garnier ve Bastille opera binalarındaki programlar da iptal edildi.

Fransa 1. Futbol Ligi’nde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında oynanması planlanan karşılaşma ise ertelendi.

Hollanda ve Belçika’da da ‘Sarı Yelekliler’ sokakta

‘Sarı Yelekliler’in isyanı, Fransa’nın yanı sıra Belçika ve Hollanda’ya da uzanmış durumda.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de sokaklara çıkan yüzlerce protestocu ülkenin başbakanını istifaya çağırdı.

Eylemcilerin hükümet binalarına taş attıkları belirtilirken, 400 civarında kişi ise gözaltına alındı.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da ise en az 2 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Polisin lise öğrencilerine kötü muamelesi tepki toplamıştı

Geçtiğimiz gün Paris’e bağlı Mantes-la-Jolie bölgesinde bir okulun dışında gösteri yapan 140’tan fazla öğrenci polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Polisin liseli öğrencileri elleri başlarının arkasında, dizlerinin üstüne çöktürdüğü görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.


Fransa’da 700’den fazla öğrenciye gözaltı, darp ve kötü muamele


Ne oluyor?

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’daki ‘küresel ısınma ile mücadele etmek’ adına akaryakıt zammına ve getirilen ek vergilere karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişliyor.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan çağrılarla düzenlenen protestolar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Tipik bir taban hareketi’ olduğu belirtilen ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.

Diğer yandan 24 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde eylemlerin adresi başkent Paris’in meydan ve sokakları oldu. Reuters haber ajansına göre bu eylemler, Paris’te 1968’den beri görülen en büyük protestolar.

Marsilya’da düzenlenen protestolar sırasında polisin attığı gaz fişeğinin yüzüne isabet etmesi sonucu 80 yaşındaki Zineb Romdhane isimli kadın hayatını kaybetmesi ile birlikte ise eylemlerde ölenlerin sayısı dörde yükseldi.

Ülke genelinde süren eylemlerde bin civarında kişi de yaralanırken, bunlardan iki yüz kadarı polis. Protestolar sırasında iki binden fazla kişi ise gözaltına alındı.


Bir ‘köksaplar’ denemesi: Sarı Yelekliler ve Fransa’da yakın dönem sosyal hareketler – Evrim Şaşmaz

Previous post
Erdoğan'dan Avrupa'ya 'Sarı Yelekliler' tepkisi: Bizim polisimiz insaflı
Next post
Ne af diledi ne de uzlaştı: Paris Komünü devrimcilerinden Nathalie Lemel