Ana SayfaGüncelŞengal ve Mahmur’a saldırı sonrası Erdoğan’dan açıklama

Şengal ve Mahmur’a saldırı sonrası Erdoğan’dan açıklama

HABER MERKEZİ – TSK’nin Şengal ile Mahmur kampı çevresine yönelik hava saldırısının ardından konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün akşam operasyonlarımızı yaptık. Gerisi gelecektir” dedi. Erdoğan ayrıca Fırat’ın doğusuna müdahale konusunda ‘yeteri kadar zaman kaybedildiğini, tek bir günlük gecikmeye dahi tahammül olmadığını’ kaydetti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Birleşmiş Milletler denetimindeki Mahmur kampının bulunduğu dağ ile Şengal’e düzenlenen hava saldırısının ardından açıklamalarda bulundu.

Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen “İslam İşbirliği Teşkilatı’na Üye/Gözlemci Devletlerin Anayasa ve Yüksek Mahkemeleri Birinci Yargı Konferansı”nda konuşan Erdoğan, “Dün akşam operasyonlarımızı yaptık. Sınırlarımıza tehdit oluşturan Sincar’da (Şengal) ve Mahmur’un etekleri Karacak’ta operasyonumuzu yaptık, bunun gerisi gelecektir” dedi.

‘Yeteri kadar zaman kaybettik’

Erdoğan, ABD’nin ismini anmadan “Münbiç (Minbiç) hikayesiyle bizim dikkatimizi dağıtmaya çalışıyorlar” dedi ve şunları söyledi:

“Şimdi bizden yeni bir plan istiyorlar. Bizde bir laf vardır: Cambaza bak cambaza. Oyun haline getirdikleri Menbiç hikayesiyle bizim kararlılığımızı bozmaya çalışıyorlar. Menbiç yüzde 85, 90 itibariyle Arapların yaşadığı bir yerdir. Ama orayı terör örgütlerine vermiş durumdalar. Bize söz verdiler ‘Orayı boşaltacağız, onları Fırat’ın doğusuna göndereceğiz’ dediler. Göndermediler. Şimdi diyoruz ki çıkardınız çıkardınız, çıkarmadığınız takdirde biz Menbiç’e gireceğiz. Fırat’ın doğusundaki bataklığa müdahale konusunda yeteri kadar zaman kaybettik. Bundan sonra tek bir günlük gecikmeye dahi tahammülümüz yok.”

Erdoğan ile Trump telefonda görüştü

Bu açıklamalardan saatler sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı’na göre Erdoğan, Trump’a Suriye’deki ‘güvenlik endişelerini’ aktardı.

Haberde Erdoğan ile Trump’ın Suriye’de daha etkin bir koordinasyon sağlanması konusunda mutabakata vardığı da belirtildi.

Ne oluyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Aralık’ta yaptığı açıklamada ise “Fırat’ın doğusuna harekat birkaç güne başlayacak” demişti.

Bu açıklamanın bir gün ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyine hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda 1998 yılında Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan Mahmur kampının bulunduğu dağ ile Şengal’in hedef alındığı bildirildi.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre savaş uçakları kampın çevresini vurdu, kampın güvenliğini sağlamak amacıyla nöbet tutan dört kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda planladığı operasyona ilişkin ise ABD tepkili, Rusya “Ankara’yla temasta” olduğunu söylüyor, Astana ortaklarından İran henüz sessiz olsa da rahatsızlığı biliniyor, Rojava’da ise ‘seferberlik’ var.


Türkiye’nin operasyon planına kim ne diyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BM: Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı cinayetine dair soruşturması yeterli değil
Sonraki Haber
Ayşe Düzkan'ın son kitabı '05 17'nin imza günü yarın İmge Kitabevi’nde