Ana SayfaGüncelTCDD yapılmayan sinyalizasyona para ödemiş

TCDD yapılmayan sinyalizasyona para ödemiş

HABER MERKEZİ – Ankara’daki hızlı tren faciasında gündeme gelen ‘sinyalizasyon’ ihmalinin ardından iki ayrı demiryolu ihalesinde şirketlere ödeme yapıldığı, ancak sinyalizasyonun yapılmadığı raporlara yansıdı.

Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda, 13 Aralık’ta Konya’ya giden Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenin çarpışması sonucu üçü makinist dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

Tren faciasının ardından ‘sinyalizasyon’ ihmali olduğu iddialarına ilişkin açıklamalara yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil” derken, uzmanlar bunun aksi yönünde beyanda bulunmuş, Okan Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü’nden Prof. Dr. Güngör Evren, “Yüksek hızlı tren hattında sinyalizasyon olmamasının kabul edilebilir ve teknik açıdan savunulabilir bir yanı yok” demişti.


Uzmanlardan Ulaştırma Bakanı’na ‘sinyalizasyon’ yanıtı: Kesinlikle gerekli


Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberinde aktarılan Ulaştırma Bakanlığı raporuna göre, Ankara’daki facianın meydana geldiği tren yolundaki gibi, birçok demiryolunun sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan hizmete sokulduğu belirtildi.

Haberde, iki ayrı demiryolu ihalesinde şirketlere parası verilmesine rağmen sinyalizasyonun yapılmadığı kaydedildi.

İki ihaleden birinin 700 milyon liraya bedelli Kars-Tiflis Demiryolu Projesi olduğu raporda şu tespitler yer aldı:

 “Kars-Tiflis Demiryolu Hattı’nın bitirilerek ticarete açıldığı ifade edilmiştir. Demiryolunun ticarete açıldığı doğru olsa da projenin tamamlandığı ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Projedeki imalatların önemli bir kısmı sözleşme bedeli doldurulduğu için tamamlanamamıştır. Özellikle tünel ve üstyapı imalatı eksik kalmış, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon imalatları sözleşmeye dahil olmasına rağmen yapılamamıştır. Söz konusu imalatların tamamlanması için 2’nci ikmal ihalesine çıkılacaktır.”

Öte yandan haberde Sayıştay’ın, 658 milyon liraya mal olan başka demiryolu projesinde de elektrifikasyon ve sinyalizasyon sisteminin kurulmadan işin teslim alındığını ve müteahhit firmaya, bütün işler yapılmış gibi para ödendiğini tespit ettiği de bildirildi.

Ne olmuştu?

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, 13 Aralık’ta saat 06.30 sularında Yenimahalle ilçesindeki Marşandiz istasyonunda aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenle çarpışmıştı.

Çarpışma sonucu yolcuların kullandığı üst geçit de vagonların üzerine düşmüştü.

Üçü makinist dokuz kişinin hayatını kaybettiği tren faciasında onlarca kişi de yaralanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kusuru bulunduğu gerekçesiyle üç TCDD personelinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada, “Bu kaza tüm boyutları ile incelenecek, sorumlular ortaya çıkarılacak, gereken her şey yapılacaktır” demişti.

Ancak Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş, trenlerin çarpışmasının sebebinin, hattın sinyalizasyon sistemi hazır olmadan ulaşıma açılması olduğunu söylemişti.

Bektaş, “Sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız” diye de eklemişti.


Ankara’da hızlı tren kılavuz trenle çarpıştı: Dokuz kişi yaşamını yitirdi

Previous post
"İlk defa Öcalan'dan bu kadar uzun süre haber alınamıyor"
Next post
Gerekçe kitabının kapağını paylaşmak: Yazar Hamide Yiğit'e hapis cezası