Ana SayfaGüncelTema ‘Yaşamak’: Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali başlıyor

Tema ‘Yaşamak’: Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali başlıyor

HABER MERKEZİ – TAKSAV tarafından düzenlenen 7. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl “Yaşamak” temasıyla 7 Aralık’ta başlıyor. Festival kapsamında Türkçenin yanı sıra Farsça, Yunanca ve Kürtçe oyunlar da sergilenecek.

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen İzmir Tiyatro Festivali, 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

‘Yaşamak’ temasıyla gerçekleştirilecek olan festivalde üçü yurt dışından 21’i Türkiye’den olmak üzere 24 oyun sahnelenecek.

Festival boyunca ayrıca bir atölye ve iki panel de düzenlenecek. Farsça, Yunanca ve Kürtçe oyunların da sahneleneceği festivalde, oyunların bir bölümü ücretsiz izlenebilecek.

Öğrencilerin yararlanabileceği ücretsiz ve indirimli gösterimler festival boyunca kentin farklı yerinde sergilenecek.

Tema ülke gündemine göre şekilleniyor

MA’dan Ayşe Sürme’ye konuşan TAKSAV gönüllüsü Kadir Bülbül, festivalin temasını Türkiye’de yaşanan duruma göre belirlediklerini kaydederek, daha önceki yıllarda “direniş, umut, itiraz, cesaret” gibi temaları da işlediklerini hatırlattı.

Bülbül, “Öyle bir dönemden geçiyoruz ki bütün bunları kapsayan, hayatımızın ve yaşamımızın içinde olan bir tema belirledik. Malum ülkenin geçtiği koşulları biliyoruz. Yaşam bütün bunları kapsıyor. Hal böyle olunca hepsini toparlayıp ‘yaşamak’ adıyla belirlemenin daha anlamlı olacağını düşündük” ifadelerini kullandı.

OHAL ve ekonomik krizin etkisi

Oyunları sergileme konusunda yer sıkıntısı yaşadıklarını belirten Bülbül, ayrıca ekonomideki kötü gidişat nedeniyle festivale katılan tiyatro gruplarının sayısını düşürmek zorunda kaldıklarını da kaydetti.

Geçen sene OHAL nedeniyle problemler yaşadıklarını söyleyen Bülbül, geçen yıl yapamadıkları sokak açılışını bu yıl yapacaklarını ifade etti.

“Yine geçen yıl OHAL insanları evlerine hapsetti. Bu yıl ekonomik kriz var. Aynı zamanda kültür sanata yönelik ağır yaptırımlar ve yine sanata yönelik bütün uygulamalara karşı direnen bir topluluk oluşuyor. Ama yaşananların ötesinde tüm sanat severleri festivale davet ediyoruz.”

10 gün boyunca İzmir’deki farklı alanlarda sahnelenecek etkinlikleri içeren festival programı ve sergilenecek oyunlarla, salonların bilgilerine www.izmirtiyatrofest.org adresinden ulaşılabilir.