Ana SayfaGüncelTİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya ertelemesiz 2,5 yıl hapis cezası

TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya ertelemesiz 2,5 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya “örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezada ertelemeye gidilmedi.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için “örgüt propagandası” yapmakla suçlanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Korur-Fincancı ve avukatlarının katıldığı duruşmayı, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve Nejdet İpekyüz, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, TİHV’nin İzmir, Ankara, Cizre, Van, Diyarbakır ve İstanbul şube temsilcileri ile çok sayıda akademisyen ve hak savunucusu izledi.

Korur-Fincancı, mahkemede yaptığı savunmada “Sizin beni Google’layarak bulduğunuzu tahmin ettiğim ve suç unsuru gibi göstermeye çalıştığınız Cizre ön inceleme raporumuzu da beyanımda zaten alıntılamış, inceleme sırasında bulduğum çocuk kemiğinin fotoğrafı da dahil, birkaç kez ‘ceset fotoğrafı’ diye rahatsızlığınızı ifade ettiğiniz fotoğraflarla o dönemde yaşananları aktarmaya çalışmıştım. Size rahatsızlık veren o görüntüler benim işimin bir parçası, ama sizin de işinizin parçası. Öyle olmalı! Burası bir Ağır Ceza Mahkemesi, dolayısıyla benim 4 Ekim’de yapmış olduğum sunum bir suç duyurusu niteliği taşımalıydı sizin için” dedi ve ekledi:

“Bu topraklar ağır acıların yaşandığı topraklar. Biz burada bugün yüzleşememenin acısını görüyoruz. Bugün 19 Aralık; bundan 18 yıl önce cezaevlerine saldırılıp ‘hayata dönüş operasyonu’ yapıldı. 40 yıl önce Maraş katliamı yapıldı. Bunlarla yüzleşmeyi başardığımızda bu yargılamaların utanç belgesi olacağını düşünüyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Emile Zola’nın dediği gibi ‘Asıl ben itham ediyorum’.”

Dosyaya yeni deliller eklenmişti

Savunmanın ardından mahkeme, Korur Fincancı’ya 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Cezada indirime gidilmedi, erteleme yapılmadı.

Dosya İstinaf incelemesi için Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilecek.

Öte yandan yargılamanın 13 Aralık 2018 tarihli dördüncü celsesinde mahkeme başkanı Akın Gürlek, mütalaa verilip karar aşamasına gelinen dava dosyasına yeni deliller eklendiğini söylemişti.

Dosyaya, TİHV’in sokağa çıkma yasakları döneminde Cizre’ye giderek hazırladığı Cizre Raporu ile yazarı olduğu Evrensel gazetesine verdiği söyleşi de eklenmişti.


Prof. Dr. Gençay Gürsoy’a 2 yıl 3 ay hapis cezası

Previous post
Sıla'ya şiddet uygulayan Ahmet Kural hakkında 5 yıla kadar hapis istemi
Next post
136 kadın ve LGBTİ+ örgütü Türkiye Kadın Buluşması’nda bir araya geliyor