Ana SayfaDünya‘Trump, Afganistan’daki ABD askerlerinin yarısını çekecek’

‘Trump, Afganistan’daki ABD askerlerinin yarısını çekecek’

HABER MERKEZİ – ABD basınında yer alan haberlerde, Başkan Donald Trump’ın Suriye’nin ardından Afganistan’da da görev yapan askeri personelin önemli bir bölümünü geri çekme kararı aldığı belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurmuştu.

Bu gelişmenin ardından Trump’ın, Afganistan’da da görev yapan askerlerin yarısını geri çekme kararı aldığı öne sürüldü.

ABD basınında yer alan ve ismi açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırılan haberlerde, Trump’ın Afganistan’dan yaklaşık 7 bin askeri çekmeye hazırlandığı ifade ediliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Afganistan’da görev yapan ABD askeri sayısı şu an 14 bin civarında.

ABD askerlerinin Afganistan’dan çekileceği yönündeki haberler henüz teyit edilmiş değil.

Trump 2016’daki başkanlık seçimleri kampanyasında Afganistan’daki ABD askerlerini ‘evlerine döndüreceği’ vaadinde bulunuyordu.

ABD, 2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarından bu yana Afganistan’da binlerce asker bulunduruyor.

‘Beyaz Saray’da karşı çıkanlar var’

Diğer yandan Washington Post gazetesi, Trump’ın Afganistan’dan asker çekme planlarına Beyaz Saray’da karşı çıkanlar olduğunu belirtiyor.

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Aralık başında istifasını vermiş olan Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’nin de Afganistan’dan çekilme planlarına karşı çıkan isimler arasında olduğu aktarılıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Afganistan’dan çekilme stratejisi için ‘ikinci bir 11 Eylül saldırısının yolunu yapar’ uyarısında bulunuyor.

“Afganistan’daki mevcut durum, ABD askerlerinin çekilmesi kararını yüksek riskli bir strateji haline getiriyor. Tüm kazanımlarımızı kaybetmemize yol açacak bir adımı atıyoruz.”


ABD’de senatörlerden Trump’a Suriye çağrısı


Suriye’den çekilme kararı

ABD Başkanı Donald Trump, 19 Aralık Çarşamba günü IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurmuştu.

Trump’ın bu kararı Salı günü yani 18 Aralık’ta aldığı, sadece bir gün sonra da Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede birlikte hareket ettiği Kürt güçlere durumun bildirildiği aktarılmıştı.

New York Times gazetesine konuşan ABD’li bir yetkili, Kürt yetkililerin Çarşamba sabahı karardan haberdar edildiğini belirtmişti.

ABD’nin çekilme kararı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “birkaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemesinin ardından gelmişti.

Dün ise ABD Savunma Bakanı Jim Mattis istifasını vermiş ve istifa mektubunda Trump’a, “Sizin görüşlerinize daha yakın çizgideki bir Savunma Bakanıyla çalışmaya hakkınız var” demişti.

Mattis Trump’la görüş ayrılıkları yaşadıklarını ifade etse de, ülke dışında görev yapan askeri personelin geri çekilmesi kararlarına değinmemişti.


Çekilme kararı sonrası ABD Savunma Bakanı Mattis görevinden ayrılıyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İhsan Eliaçık serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Bu kez daha karanlık ve ürkütücü: Yeni 'Hellboy'dan ilk fragman