Ana SayfaGüncelTutuklu gazeteci İshak Yasul’a 1 yıl 10 ay hapis cezası

Tutuklu gazeteci İshak Yasul’a 1 yıl 10 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’a, tutuklu yargılandığı davada 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin tutuklu Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’un yargılandığı davanın karar duruşması, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan Yasul’a, ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla 1 yıl hapis cezası verdi.

Basın-yayın yolu ile suçun işlendiğine kanaat getiren mahkeme hakimi, cezayı yarı oranında arttırarak 1 yıl 6 aya çıkardı.

Mahkeme ayrıca aynı suçun birden fazla defa işlendiğini ileri sürerek verdiği cezayı 1 yıl 10 ay 15 güne yükseltti.

Haberler suçlama unsuru oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Yasul “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla suçlandı.

Suçlamaya delil olarak da “http://demokrasi44.com/” isimli domain adresi gösterildi.

MA’da yer alan habere göre, söz konusu adres domaini İshak Yasul adına değil, başka bir isme kayıtlı. Site domaininde yer alan haberler ise suçlama konusu.

Mahkeme, BTK yazısını dikkate almadı

Mahkeme heyeti, avukatların talebi üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) 3 Ekim 2018 tarihinde site domainlerinin tespiti için bilgi istemişti.

BTK’nin bilgilendirme yazısı 9 Ekim günü “gizli” ibaresiyle mahkemeye ulaştı.

Yasul’un lehine olan yazıda şu ifadelere yer verildi:

“İnternet sitelerinin IP adresinin ve sahibinin değişmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Büyük şirketlere ait internet siteleri dışındaki sitelerin alan adları genellikle bir yıllık olarak kayıt ettirilmekte ve süresi uzatılmadığında site başkası tarafından alınabilmektedir. Yine bir site bugün Türkiye’de bulunan bir sunucu üzerinde barındırılırken, ertesi gün Almanya’da bulunan sunucuya taşınabilmekte, böylece sitenin yer ve erişim sağlayıcısı değişmektedir. Sayısı bir milyarı geçen web sitelerinin sürekli değişen bilgilerini merkezi olarak tutarak servis etmek, bu siteler konusunda doğru bilgilere ulaşmak yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı mümkün olmamaktadır.”

Fakat mahkeme heyeti bugün verdiği kararında, BTK’den istediği bilgilendirme yazısını da dikkate almadı.

Previous post
Yargıtay'dan emsal karar: Cinsel saldırıya indirim yok, 'bir kadın istediği saatte sokağa çıkabilir'
Next post
HDP: Yerel seçimler yaklaştıkça savaş çığırtkanlığı artıyor