Ana SayfaBilim ve TeknolojiWhatsApp artık Kürtçe de kullanılabilecek

WhatsApp artık Kürtçe de kullanılabilecek

HABER MERKEZİ – Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, artık Kürtçe olarak da kullanılabilecek. WhatsApp’a Kürtçe yazılım ekleyen Gernas Nenas, önce konuyu WhatsApp yöneticilerine ilettiğini ancak onlar fikre sıcak bakmayınca kendisi yazılımı oluşturduğunu söylüyor.

Google gibi dünyanın en büyük arama motoruna ve Facebook gibi uygulamalara Kürtçenin yerleştirilmesinin ardından dünyada 1 milyar kullanıcıya sahip olan WhatsApp uygulamasına da Kürtçe dili eklendi.

Teknoloji çalışmaları yürüten Gernas Nenas adlı kişinin oluşturduğu Kürtçe yazılım sayesinde WhatsApp artık Kürtçe de kullanabilecek.

MA’dan Bilal Güldem’e konuşan Nenas, uzun zaman süren çalışmalarının ardından Kürtçe bir yazılım geliştirdiğini belirterek o süreci şöyle anlatıyor:

“Teknolojiyi Kürtçe yürütmek için hakimim. Teknolojiyi neden başka bir dil üzerinden kullanalım dedim. Kürtçe WhatsApp’ın da olmasını uygun gördüm. Bu duruma ilişkin WhatsApp yöneticileri ile iletişime geçtim. WhatsApp’ın Kürtçe de kullanılması gerektiğini söyledim. Fakat Kürtçe WhatsApp’a şirket yetkilileri sıcak yaklaşmadılar. Ben de Play Store uygulamalarından APK Editör’de yaptığım araştırmalar da Kürtçe dil uygulamasını da WhatsApp’a ekledim.”

‘Uygulamanın tümü Kürtçe’

Gernas Nenas

WhatsApp’ı Kürtçeye çevirirken zorluk çektiğini ancak tüm zahmete değdiğini vurgulayan Nenas, “Kürt dili üzerine çalışmak beni mutlu ediyor. Kürtçeyi WhatsApp’a ekledim diye sevinçliyim ve aynı zamanda gurur olarak görüyorum. Şunu de söylemek isterim kullandığım bazı terimler ‘yapay’ olabilir, bu nedenle kullanıcılardan özür dilerim. Bu uygulamayı geliştirmemde yardımcı olan arkadaşlara da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Uygulamanın tümünün Kürtçe olduğunu kaydeden Nenas, kullanıma ilişkin şunları söylüyor:

“WhatsApp kullananların uygulamanın içinde Türkçe kullanırlarsa bu Kürtçe değildir. Kürtçe yazarlarsa her şeyi Kürtçe olur. Biz bu uygulamayı yaptık, artık bundan sonrası kullanıcılara kalmış bir durum. İsteğim kimsenin bu uygulamada Türkçe yazmamasıdır. Umut ediyorum ki tüm Kürt kullanıcılar Kürtçe WhatsApp’ı kullanarak arkadaşlarına da önerir ve böylelikle dillerine de sahip çıkar.”

‘İndir, kur ve kullanmaya başla’

Kürtçe WhatsApp’a kullanıcıların teknistan.com adresinden ulaşabileceğini söyleyen Nenas, herkesin bu adrese kullanıcıların ulaşması için paylaşım yapmasını isteyerek, “Bu uygulamayı indirmek zor değildir. Sadece indirip telefonunuza yüklüyorsunuz ve kullanıyorsunuz” çağrısında bulundu.

Nenas, WhatsApp şirketi Kürtçe WhatsApp uygulaması resmi olarak kabul etmediğinden dolayı Play Store’ye ekleyemediklerine de vurgu yaptı.

Nenas, 2016 yılında da Telegram mesajlaşma uygulaması, “Kelime oyunu” ve “Kim milyoner olmak ister” oyunlarını Kürtçeye çevirdiğini ve Play Store uygulaması üzerinden kullanıma açtığını söyleyerek, Kürtçe WhatsApp’ı da yalnızca Android telefonlar için hazır olduğunu söyledi.

Previous post
Erdoğan'dan Merkel'e: Neden Osman Kavala'yı bu kadar seviyorsunuz, hukukunuz nereden?
Next post
Kasım'da beş gazeteciye toplam 30,5 yıl hapis cezası