Ana SayfaGüncel‘Yaşam koridoru’ davasında karar: 14 sağlıkçıya da beraat

‘Yaşam koridoru’ davasında karar: 14 sağlıkçıya da beraat

HABER MERKEZİ – Sokağa çıkma yasakları döneminde Cizre’de ‘yaşam koridoru’ açmak istedikleri için haklarında dava açılan 14 sağlıkçının tamamı beraat etti.

Sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü dönemde Şırnak’ın Cizre ilçesinde ‘yaşam koridoru’ açmak isteyen sağlıkçılara açılan davada karar açıklandı.

14 sağlıkçı hakkında “örgüte üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın ikinci duruşması Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan başta olmak üzere birçok kişi duruşmayı takip etti.

Yargılanan 14 sağlık çalışanından 11’i duruşma salonunda hazır bulunurken, Vahaç Alp ve ambulans şoförü Mehmet Şerif Taşan bulundukları kentlerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile duruşmaya katıldı. SES Genel Kadın Sekreteri Selma Atabey ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Suçlamaları kabul etmeyen sağlıkçılar beraat talebinde bulundu. Sanıklardan Alp “Ben hekimlik ilkeleri kapsamında ayrım yapmadan sağlık ihtiyacı olan herkese sağlık hizmeti sunmak için yola çıktım. Gönüllü olarak hizmet götürmek, oradaki yaralılara destek olmak istedik. Şimdi bu suçlamanın neresini savunayım” dedi.

‘Suç kastı’ yok, sağlıkçıların tamamına beraat

Savunmaların ardından esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, sağlık çalışanlarının “örgüt talimatıyla” hareket ettiklerine dair dosyada bir emare olmadığını belirtti.

Savcı, 14 sağlıkçının üzerlerine atılı her iki suçlamadan da “delil yetersizliği” gerekçesi ile beraatlarına karar verilmesini istedi.

Sağlıkjçıların avukatları ise mütalaaya kısmen katıldıklarını belirterek, “delil yetersizliğinden değil, müvekkillerinin fiilinin suç olmadığının” belirtilerek haklarında beraat kararı verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, “suç kastı” olmadığını belirterek, sağlıkçıların tümü için beraat kararı verdi.

Ne olmuştu?

Yasak ve çatışmaların sürdüğü 2016 yılında sağlıkçılar bodrum katlarında mahsur kalan yaralılar için kente gitmeye çalışmıştı.

Ancak Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi doktorlar, İdil ve Midyat’ta durdurulmuş ve kente girişleri engellenmişti.

Haklarında dava açılan sağlık çalışanları “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanmışlardı.

O dönem Şırnak Valiliği, Cizre’de bir evin bodrumunda bulunan yaralılara ambulans gönderilmesine izin verilmediği yönünde çıkan haberleri yalanlamıştı.

Valilik yaralıların bodrum katında tutulmasını ise ‘iddia’ olarak tanımlamıştı. Ancak söz konusu bodrumlardan çok sayıda insan cenazeleri tanınmayacak halde çıkartılmıştı.




Önceki Haber
'Halk Arenası'na RTÜK'ten yasadaki en yüksek yaptırım
Sonraki Haber
10'u aşkın kentte okullara kar tatili