Ana SayfaDünyaYPG’nin Şam’a çağrısının üzerine: Suriye ordusu Minbiç’te

YPG’nin Şam’a çağrısının üzerine: Suriye ordusu Minbiç’te

HABER MERKEZİ – YPG, Türkiye’nin olası operasyonuna karşı Suriye hükümeti güçlerine Minbiç başta olmak üzere boşalttıkları yerleri koruma çağrısı yaptı. Bu çağrının ardından Suriye ordusu sözcüsü, “Askerlerimiz Minbiç’e girdi” dedi ve ‘tüm işgalcilerin yenileceği’ mesajı verdi. Rusya ise Minbiç’in denetiminin Suriye ordusuna geçmesini memnuniyetle karşıladı. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’nin şu anda psikolojik bir çalışma ve eylem içerisinde olduğunu biliyoruz” dedi.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı, Suriye hükümetini Minbiç başta olmak üzere daha önce boşalttığını açıkladığı bölgeleri korumaya çağırdı.

YPG açıklamasında, Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatı sonucu yerinden edilen insanların olduğu hatırlatılarak, “YPG olarak daha evvel Minbiç’ten çektiğimiz güçlerimizi, Fırat’ın doğusunda IŞİD’e karşı yürütülen savaşa aktarıyoruz. Bununla bağlantılı olarak, aynı yurdu, ulusu ve sınırları korumakla mükellef olduğumuz Suriye hükümeti güçlerini, Minbiç başta olmak üzere boşalttığımız yerlerde hakimiyetini sağlamaya ve bu bölgeleri Türk işgaline karşı korumaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Şam’dan açıklama

Sputnik’in haberine göre bu açıklamadan kısa süre sonra ise Suriye ordusu sözcüsünden bir açıklama geldi.

Açıklamada, “Askerlerimiz Minbiç’e girdi ve Suriye bayrağını dikti. Minbiç’teki tüm Suriye vatandaşları ve diğer tüm kişilerin tam güvenliğini garanti ediyoruz” denildi.

Devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan sözcü, ayrıca ‘ulusal egemenliğin korunması’ için tüm Suriyelilerin çabalarını birleştirmesi gerektiğine vurgu yaptı, ‘tüm işgalcilerin yenileceği’ mesajı verdi.

Fotoğraf: Nazım Daştan

Moskova karardan memnun

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise YPG’nin çağrısı sonrası Suriye ordusunun Minbiç’in denetimine almasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Peskov, bu gelişmeyi onaylayıp onaylamadıkları sorusu karşısında, “Elbette (onaylıyoruz). Kuşkusuz ki bu, (Suriye’deki) durumun istikrar kazanması bakımından olumlu bir adım” dedi.

Peskov ayrıca, “Hükümet güçlerinin kontrolündeki bölgelerin genişlemesi, şüphesiz ki pozitif bir eğilim” diye ekledi.

Erdoğan’dan ilk açıklama

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan bu gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada, “Suriye’nin şu anda Münbiç’e yönelik psikolojik bir çalışma ve eylem içerisinde olduğunu biliyoruz. Orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durum olduğunu biliyoruz. Ortada kesinleşmiş bir şey yok. 1 saat kadar önce arkadaşlarımızla görüştük, kesin bir şey söz konusu değil” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü de belirten Erdoğan, “Tedbirlerimiz aldık ve silahlı kuvvetlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Detaylarına şu an girmeyeceğim” diye belirtti.

Erdoğan, “Topraklar Suriye’ye ait, biz Suriye’nin bölünmesine karşıyız. Bizim hedefimiz terör örgütlerinin çıkmasıdır. Çıktığı halde bizim yapacağımız bir şey yok” diye de ekledi.

Erdoğan’ın açıklamalarının akabinde Milli Savunma Bakanlığı’ndan da bir açıklama geldi.

Kentteki gelişmeler kapsamında yapılan açıklamaları ‘doğruluğu şüpheli’ olarak nitelendiren Bakanlık, taraflara ‘kışkırtıcı eylem ve söylemlerden uzak durma’ çağrısında bulundu.

TSK’nin sevkiyatı sürüyor

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘birkaç gün içerisinde’ operasyon düzenleneceğini açıkladığı 12 Aralık tarihinden bu yana sınıra askeri sevkiyat devam ediyor.

Son olarak aralarında obüs, tank ve zırhlı personel taşıyıcı yüklü TIR’ların da bulunduğu askeri araçlardan oluşan konvoy, Suriye sınırında yer alan Elbeyli ilçesine ulaşmış durumda.

Sevkiyatın, Suriye sınırında konuşlu askeri birliklere takviye amacıyla gönderildiği belirtiliyor.

Ne oluyor?

Türkiye’nin Fırat’ın doğusu yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere operasyon hazırlığı gündemdeyken, ABD Suriye’den çekilme kararı almıştı.

ABD’nin çekilme kararı, Erdoğan’ın 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “birkaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemesinin ardından gelmişti.

2 bin civarında askerini sahadan çekeceğini açıklayan ABD’nin, operasyon hazırlığı içinde olan Türkiye’ye ‘üstü örtük onay’ verdiği görüşü öne çıkıyor.

Ancak kimi Ortadoğu uzmanları ve gazeteciler kararın Ankara’nın planlarını olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor.

Diğer yandan ABD’nin çekilme kararı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat’ın doğusuna yönelik olası operasyonun ‘askıya alındığını’ duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise önceki günlerde “ABD’nin çekilmesiyle ilgili gelişmeler YPG’ye hizmet etmemeli” diyerek “Suriye’ye girme” mesajı vermişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da olası operasyona ilişkin “Her şey planlandı, programlandı, her şey zamanına uygun şekilde devam ediyor” diye konuşmuştu.


“ABD’nin çekilme kararıyla Türkiye’nin operasyon olasılığı daha da azaldı”

Times: Türkiye de boşluğu doldurmaya çalışacak, Kürtlere saldırabilir

Suriye’nin kaosu ve Kürtlerin tercihi – Abdulmelik Ş. Bekir

Previous post
Fotoğraflarla: Kadınların hak mücadelesiyle geçen bir yıl
Next post
‘Tarım yıkıma gidiyor’: Tahıl üretimi 4 milyon ton azalmış