Ana SayfaPolitika30 filozof, tarihçi ve edebiyatçıdan manifesto: Avrupa fikri tehlikede

30 filozof, tarihçi ve edebiyatçıdan manifesto: Avrupa fikri tehlikede

HABER MERKEZİ – Fransız filozof Bernard-Henri Levy’nin girişimiyle hazırlanan, aralarında Orhan Pamuk, Milan Kundera ve Svetlana Alexievich gibi yazar, tarihçi ve düşünürlerin yer aldığı 21 ülkeden 30 aydın bir manifesto kaleme aldı. Manifestoda “Avrupa fikri tehlikede” deniliyor, “Avrupa gözlerimizin önünde parçalanıyor” uyarısında bulunuluyor. Aydınlar, “Bu yaklaşan felakete teslim olmayı reddediyoruz. Şimdi Avrupa fikri için savaşmalıyız, aksi halde onun popülizm dalgaları altında yok oluşunu izlemek zorunda kalacağız” diye ekliyor.

Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi 21 ülkeden 30 tanınmış aydın, ortak bir manifesto kaleme aldı.

Fransız filozof Bernard-Henri Levy’nin girişimiyle hazırlanan manifestoyu imzalayanlar arasında Orhan Pamuk, Milan Kundera, Salman Rüşdi, Mario Vargas Llosa, Svetlana Alexievich, Herta Müller, Elfriede Jelinek ve Roberto Saviano gibi bazıları Nobel ödüllü yazar, tarihçi ve düşünürler de var.

Bu isimler söz konusu manifestoda, milliyetçiliğin ve popülizmin güç kazanması ve liberal demokrasi değerlerinin tehlike altında olması nedeniyle “Avrupa gözlerimizin önünde parçalanıyor” uyarısında bulunuyor.

BBC’den Övgü Pınar’ın aktardığına göre Fransa’da Liberation, Britanya’da The Guardian, İtalya’da La Repubblica gazetelerinde yayımlanan manifestoda “Avrupa fikri tehlikede” deniliyor. Manifesto özetle şöyle:

“Avrupa, öfkeden körleşmiş ve ilgi odağı olma fırsatı yakalamanın coşkusuyla dolmuş sahte peygamberlerin saldırısına uğruyor. Geçen yüzyılda kendisini iki kez intihardan kurtaran, biri Manş Denizi’nin diğeri Atlantik’in öte yanındaki iki büyük müttefiki tarafından terk ediliyor. Kremlin’in lideri tarafından gittikçe daha alenileşen manipülasyonlara maruz kalıyor. Avrupa, bir fikir olarak, bir irade ve temsil olarak gözlerimizin önünde parçalanıyor.”

“Faşizmin yenilgiye uğratılmasından 3 çeyrek asır sonra, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından 30 yıl sonra medeniyet için yeni bir savaş yaşanıyor.

“Bir şeyler değişmezse; yükselen dalgayı durduracak bir müdahale gelmezse, tüm kıtada en kısa zamanda yeni bir direniş ruhu ortaya çıkmazsa bu seçimler bugüne kadar gördüklerimiz içinde en yıkıcısı olacak: Sabotajcılar zafer kazanmış olacak; Erasmus, Dante, Goethe ve Comenius mirasına hâlâ inananlar için utanç verici bir yenilgi olacak; akıl ve kültürü aşağılama politikası kazanacak; yabancı düşmanlığı ve antisemitizm patlaması yaşanacak; bir felaket olacak.

“Bu yaklaşan felakete teslim olmayı reddediyoruz. Şimdi Avrupa fikri için savaşmalıyız, aksi halde onun popülizm dalgaları altında yok oluşunu izlemek zorunda kalacağız.

“Milliyetçi ve kimlikçi saldırıya karşılık olarak aktivizm ruhunu yeniden keşfetmeliyiz ya da aksi halde öfke ve nefretin bizi sarmalayıp batıracağını kabul etmeliyiz. Paris’ten Roma’ya kadar, Barcelona, Budapeşte, Dresden, Viyana ve Varşova duraklarından geçen, özgürlüklerimizi ateşe atmak isteyen bu ruh kundakçılarına karşı alarm zillerini acilen çalmalıyız.

“Ufukta beliren bu garip ‘Avrupa’ yenilgisinin ardında; toplumlarımızı büyük, saygıdeğer ve müreffeh kılan her şeyi yıkmayı amaçlayan bu yeni Avrupa vicdani krizinin ardında, 1930’lardan bu yana görülmemiş büyüklükte bir meydan okuma var: liberal demokrasiye ve onun değerlerine yönelik bir meydan okuma.”

Previous post
'Zihnin Ucu Bucağı' üzerine – Demet Parlar
Next post
Bir dairede 52 seçmen: YSK’den CHP'nin ‘hayali seçmen’ itirazına ret