Ana SayfaGüncel74’üncü gün: Leyla Güven’in eylemi sürüyor, 250’yi aşkın tutuklu da eylemde

74’üncü gün: Leyla Güven’in eylemi sürüyor, 250’yi aşkın tutuklu da eylemde

HABER MERKEZİ – Leyla Güven ve 250’yi aşkın tutuklunun açlık grevi eylemi sürüyor. Yürümekte zorlanan ve sıvı alımında güçlük çeken Güven’in eylemi bugün 74’üncü gününde. Tutukluların talebi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki teridin kaldırılması.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve 250’yi aşkın tutuklunun açlık grevi eylemi devam ediyor.

Güven’in talebine destek vermek amacıyla DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile HDP eski milletvekili Selma Irmak da açlık grevindeki isimlerden. Tuncel ve Irmak tutuklu bulundukları Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde.

74’üncü gün

Güven’in PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması talebi ile başlattığı eylemi bugün 74’üncü gününde.

Sağlık durumu gittikçe kötüye giden Güven, yürümekte zorlanıyor, mide bulantısı yaşıyor. Işık, koku ve sese karşı hassasiyeti artan Güven, sıvı alımında da zorluk çekiyor.

Güven, dün Diyarbakır’da düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı HDP mitingine gönderdiği mektupta “Uğruna ölecek bir yaşam gerçeğini soluduğumu ve bu uğurda seve seve ölümü kucaklayacak bir noktada olduğumu belirtiyorum” diyerek, talebi gerçekleşmeyene dek eyleminin süreceği mesajını vermişti.

Diyarbakır’daki mitingden bir kare / Fotoğraf: MA

Destek eylemine polis engeli

Güven’in eylemi sürerken ona destek için tutulduğu Diyarbakır E  Tipi Cezaevi önünde eylem yapmak isteyen kadınlar gözaltına alındı.

Cezaevi yakınında bir araya gelen Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) üyesi yaklaşık 50 kadın ellerindeki düdükleri çalarak eylem yaptı. Ancak polisler kadınlara müdahale etti.

Müdahaleye karşı çıkan bazı kadınlar polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kadınların Diyarbakır TEM Şubeye götürüldüğü öğrenildi.

Ayrıca polis, cezaevi önüne gelen HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’a elini kaldırarak bağırdı. Fiziki müdahalede bulunarak cezaevi önünden ayrılması istenen Tosun’a TOMA tarafında tazyikli su sıkıldı.

Cezaevi çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.

Güven için cezaevi önündeki eyleme polis müdahalesi / Fotoğraf: MA

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
Türkiye’de mekanın üretimi: "Muhafazakar Kentin İnşası"
Next post
Fransa'da bu hafta Sarı Yelekli kadınlar sokaktaydı