Ana SayfaGüncelABD “Trump’a teminat verdi” dedi, Erdoğan yalanladı: Taviz yok, operasyon çok yakında

ABD “Trump’a teminat verdi” dedi, Erdoğan yalanladı: Taviz yok, operasyon çok yakında

HABER MERKEZİ – “Kürtlerin korunacağı” garantisi isteyen John Bolton liderliğindeki ABD heyetinin Ankara’daki temasları sürerken, partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha operasyon mesajı verdi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun “Erdoğan, birlikte savaştığımız dostların korunacağı yönünde Trump’a teminat verdi” açıklamasına karşın Cumhurbaşkanı, “Taviz vermemiz mümkün değil” dedi ve ‘çok yakında’ operasyon için harekete geçeceklerini belirtti. Ayrıca Erdoğan, Ankara’daki Bolton’la “gerek olmadığı” için görüşmeyeceğini de duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, beraberindeki heyet ile geldiği Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü.

Görüşme 2 saati aşkın sürdü.

Görüşme sonrası ABD Ulusal Güvenlik Kurulu’nca yapılan açıklamada Suriye’den çekilme konusunda “çok verimli bir görüşme yapıldığı” söylendi.

Açıklamada, Kalın ve Bolton’ın diyalog için daha fazla konu belirlediği ve Türkiye ile askeri alanda fikir alışverişine devam edileceği vurgulandı.

Pompeo: Erdoğan Trump’a teminat verdi

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trump’a Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra Türkiye olarak Suriye’deki Kürt güçlerin korunmasını sağlayacaklarını söylediğini belirtti.

Pompeo, Amerikan CNBC kanalına verdiği mülakatta, Amerika’nın IŞİD’e karşı sahada destek verdiği Kürt güçleri hedef almayacağı konusunda Erdoğan’a güvenip-güvenmediklerinin sorulması üzerine konuya dair konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, “Erdoğan Başkan Trump’a, Türkler’in bizim ayrılmamızdan sonra IŞİD’le mücadeleyi devam ettireceği ve IŞİD’e karşı kampanyada bize yardım eden, birlikte savaştığımız dostların korunacağı yönünde teminat verdi” dedi.

Erdoğan: Taviz yok, çok yakında harekete geçeceğiz

Ancak partisinin Meclis’teki grubunda konuşan Erdoğan bu açıklamayı yalanlayan ifadeler kullandı.

“Bolton’ın İsrail’den gönderdiği mesajı kabullenmemiz, bunu yutmamız mümkün değildir” diyen Erdoğan, “Kürt güçlerin korunması” sözlerine atıfta bulunarak Bolton’ın ‘çok ciddi bir yanlış yaptığını’ savundu.

“Türkiye’nin, Suriye’deki Kürtleri katledeceği iftirasını ortaya atanlar, aslında meselenin gerisindeki gerçeği çok iyi biliyor. Bu söylemin amacı, Suriye’deki duruma yakından vakıf olmayanların kararlarını ve uluslararası kamuoyunu etkilemektir.”

Erdoğan “Bizim bu noktada asla taviz vermemiz mümkün değil. Eğer teröristse gereğini yaparız” diyerek bir kez daha operasyon sinyali verdi.

“Trump’ın Suriye konusuna bakış açısı, buradan çekilme konusundaki kararlığı bizim refarans noktamız olmaya devam ediyor. Biz Sayın Başkan ile vardığımız anlaşma gereğince askeri harekat için hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. PYD YPG gibi bu terör örgütlerine yönelik de adımlarımızı atmakta kararlıyız. Çok yakında Suriye topraklarındaki terör örgütlerini etkisiz hale getirmek için harekete geçeceğiz. Bu müdahalemize engel olmaya çalışan başka teröristler de olursa elbette onların da hakkından gelmek boynumuzun borcudur.”

Bolton’la görüşmedi: “Gerekli değil”

Erdoğan’ın, Kalın’la görüşmesi sonrası Bolton’la bir araya gelmesi bekleniyordu.

Ancak Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’ın, Kalın ile görüşmesinin ardından Ankara’dan ayrılacağı bildirildi.

Bloomberg yayın kuruluşu, Erdoğan’ın Bolton ile görüşmeyi reddettiğini yazdı.

Erdoğan ise partisinin Meclis’teki grup toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada bir soru üzerine, “Bolton’ın muhattabı İbrahim Kalın’dır” dedi ve “Gerekli olsa görüşecektik ama gerekli olmadı, bir tepki olarak değerlendirmemek gerekir” diye ekledi.

Kalın: Bolton’a teyitli randevu yoktu

ABD’den gelen heyet ile görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bolton’a randevu vermemesi hakkında bir soruyu yanıtladı.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın (John Bolton’a) teyitli bir randevu sözü yoktu. Böyle bir talep söz konusu idi ama en baştan beri randevuyu teyit etmemiştik. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi John Bolton’ın muhatabı bellidir. Bunu bir tepki gibi değerlendirmek doğru olmaz. Ama Bolton’ın İsrail’den yaptığı açıklamaların kamuoyunda tepki yarattığını hepimiz biliyoruz.”

ABD’nin askerlerini Suriye’den çekme sürecine ilişkin de konuşan Kalın, “Yavaşlama diye bir şey söz konusu değil. Bize verilen süreler 60-100 gün şimdi 120 gün telaffuz ediliyor. Bilinçli bir geciktirme görülmüyor” dedi

ABD ne istiyor, Ankara’nın talepleri neler?

Trump geçen ay Suriye’den çekilme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Ancak ABD’den son günlerde yapılan açıklamalar, 19 Aralık’ta duyurulan çekilme kararının önemli değişikliklerden geçtiğini gösteriyor.

Trump’ın ilk açıklamasından farklı olarak çekilme süreci yavaş ve bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşecek. Ayrıca “Suriyeli Kürtlerin korunacağına” ilişkin olarak Ankara’dan garanti isteniyor.

Şu anda Türkiye’de bulunan Bolton, İsrail’de yaptığı açıklamada, Suriye’deki 2 bin Amerikan askerinin çekilmesi için bölgedeki Kürt güçlerin güvenliğinin ön koşul olduğunu söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da Kürtlerin Türkiye tarafından “katledilmesini” istemediklerini dile getirmişti.

Ankara’nın talepleri ise YPG’ye verilen silahların toplanması, üzerinde uzlaşılan Minbiç yol haritasının tamamen uygulanması ve YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçmesi.


Karınca, BBC Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik, NTV
Previous post
Bankalara devredilmişti: Türk Telekom yurt dışından 500 milyon dolar borçlanacak
Next post
Bu kez Semerkand Yapı: İnşaat sektöründe konkordatolar artıyor