Ana SayfaDünyaABD’de hükümet geçici olarak ‘kepenk açtı’

ABD’de hükümet geçici olarak ‘kepenk açtı’

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, ülke tarihinin en uzun süreli hükümet kapanmasını 15 Şubat’a kadar öteleyen tasarıyı imzaladı. Böylelikle 35 gündür süren bütçe krizi şimdilik son buldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü (dün) 35 gündür kapalı olan hükümetin yeniden açılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Trump, ülkede federal hükümeti 15 Şubat’a kadar açık tutacak bir uzlaşmaya varıldığını söyledi.

Beyaz Saray’da konuşan Trump, “Federal hükümetin kapalı kalmasına son verecek ve yeniden açacak bir anlaşmaya vardığımızı duyurmaktan gururluyum” dedi.

Trump, bu süreçte Demokrat ve Cumhuriyetçi partinin kongre üyelerinden oluşan bir komitenin ülkenin “sınır güvenliği” konusundaki ihtiyaçlarını tartışmak üzere toplanacağını da belirtti.

ABD Başkanı, Kongre ile “adil bir anlaşma”ya varılamaması halinde hükümetin yeniden kapanacağını ya da acil durum ilan etme yoluna başvuracağını vurguladı.

35 gün sonra tekrar açıldı

Bu açıklamadan kısa süre sonra, kapanmadan etkilenen kamu kurumlarına geçici ödenek akışını bir süreliğine yeniden başlatan tasarı önce Senato’da, ardından da Temsilciler Meclisi’nde hızlıca kabul edildi.

Böylelikle tasarı Trump’ın imzalamasıyla yasalaştı ve 35 gün sonra hükümet resmen tekrar açıldı.

Tasarı Trump’ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için 5,7 milyar dolarlık bütçe talebini içermiyor.

Ne oluyor?

ABD’de 2018’in Kasım ayında yapılan ara seçimlerle Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadında çoğunluğu elde eden Demokratlar, Trump’ın Meksika sınırına duvar inşa edilmesi için talep ettiği 5,7 milyar dolarlık bütçe desteğini vermeyi reddetmişti.

Bütçe onaylanmadığı için kamu hizmetleri 22 Aralık’ta kısmen askıya alınmıştı. Bu, ülkedeki kamu hizmetlerinin durduğu anlamına geliyor.

“Kepenk kapatma” kamu kurumlardaki yaklaşık 800 bin kişiyi etkilemiş durumda. Söz konusu çalışanlar maaşlarını alamıyor.

ABD Başkanı Trump’ın, Meksika sınırına inşa ettirmek istediği duvarın bütçesindeki anlaşmazlık nedeniyle, ülke tarihindeki en uzun süreli “hükümet kapanması” rekoru kırıldı.