Ana SayfaGüncelAdli Tıp’ın Sise Bingöl raporu: “Numara yapıyor, cezaevinde kalabilir”

Adli Tıp’ın Sise Bingöl raporu: “Numara yapıyor, cezaevinde kalabilir”

HABER MERKEZİ – Hastanenin “Cezaevinde kalması hayati risk oluşturur” dediği hasta tutuklu Sise Bingöl hakkında bir başka rapor hazırlayan Adli Tıp Kurumu, “Kendini kötü gösterme çabasındadır, cezaevinde kalabilir” dedi.

Adli Tıp Kurumu (ATK), Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 85 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl hakkında skandal bir rapor hazırladı.

Mersin Üniversitesi’nin raporu ne diyordu?

Bingöl’ün durumu her geçen gün kötüye giderken, 2 Kasım 2018’de Mersin Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda Bingöl’ün “yaşını dahi bilmediği, dün yediğini hatırlamadığı, hangi yılda olduğunu ve ayları bilmediği, birlikte yaşadığı insanların isimlerini hatırlamadığı, gece gündüz ayrımı yapamadığı” belirtilmişti.

Bingöl’ün yaş ve diğer hastalıklarına ait yapılan değerlendirmede bedeninde yüzde 97 fonksiyon kaybı olduğu raporlanırken, bu nedenle cezaevinde kalmasının hayati risk taşıdığı vurgulanmıştı.

ATK raporu: “Numara yapıyor”

Hazırlanan bu rapor, 19 Kasım’da Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bunun üzerine ATK de bir rapor hazırladı.

Ancak ATK raporunda Bingöl hakkında “Kendini kötü gösterme çabası içinde olduğu düşünüldüğü…” şeklinde ifadeler yer aldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Aydın Atay’ın haberine göre söz konusu raporda, “Bingöl’ün genel durumunun iyi, şuurunun açık, solunumunun rahat, kalp atışlarının normal, diz ve kalça hareketlerinin kısıtlı, gözlerinde görme kaybı olduğu” belirtildi.

Bingöl’ün Türkçe bilmemesi nedeniyle oryantasyon muayenesinin yapılmadığı belirtilen ATK raporunda, denge ve yürüyüşünün normal, konuşmasının doğal olduğu savunuldu ve tüm vücudunda ağrı olduğu kaydedildi.

“Yüksek tansiyon nedeniyle baygınlık ve baş dönmesi geçirdiği, idrar kaçırdığı, bez kullandığı, idrar kaçırdığı, nedenin bilinmediği birkaç defekasyon kontrolsüzlüğü olması, periferik sinir değerlendirilmesinde motor patolojik olmadığı, yorum: unutkanlık tariflediği (ancak konuşturulduğunda kendini kötü gösterme çabasının olduğu düşünüldüğü) diabetik PNP (duyusal) uyumlu şikayetleri dışında nörolojik defisit saptanmadığı…”

Bingöl’ün Türkçe bilmediği için Psikolojik Tetkikler Şubesi’nce yapılan psikometrik değerlendirmesinde testleri büyük çoğunluğunun yapılmadığı da belirtildi.

ATK raporunda, Bingöl’ün 7 Ocak 2018’de yapılan muayenesinde, “genel durumunun iyi olduğu, tek başına mobilize olduğu, Anayasanın 104’üncü maddesi kapsamındaki sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali kapsamında değerlendirilemeyeceği, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun kapsamında hayatının yalnız idame ettirebileceği” kaydedildi.

2 yılı aşkın süredir cezaevinde

Kendi beyanına göre 85 yaşında olan Sise Bingöl, 2 yılı aşkın süredir cezaevinde tutuluyor.

Yaşlı olmasından dolayı algılama yeteneğini kaybetmiş olan Bingöl, mide, şeker, astım, tansiyon gibi hastalıklarla mücadele ediyor.

Tek başına yaşamını sürdüremeyen Bingöl, diğer tutukluların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebiliyor.

Bingöl’ün yaş ve hastalığından kaynaklı durumunun kötü olduğu, çocuklarının ismini dahi hatırlamadığı belirtiliyor.

Daha önce Bingöl için Muş Devlet Hastanesi’nce verilen raporda “Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı” tespiti yapıldı. Ancak buna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca verilen raporda “Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği” denilerek tahliyesi engellendi.

2 Kasım’da da Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Bingöl için yine “Cezaevinde kalamaz” raporu verildi.




Önceki Haber
İZBAN’da yasak sonrası ‘uzlaşma’: İşçilere yüzde 26 oranında zam yapılacak
Sonraki Haber
Dezenformasyona karşı: WhatsApp'tan iletilen mesaj sayısına sınırlama