Ana SayfaDünyaAfganistan’da Taliban saldırısı: 120’den fazla kişi hayatını kaybetti

Afganistan’da Taliban saldırısı: 120’den fazla kişi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Afganistan’da bir askeri tesise Taliban tarafından düzenlenen saldırıda en az 126 kişi hayatını kaybetti.

Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarındaki Vardak vilayetinde bir askeri tesise saldırı düzenlendi.

Yetkililerin ifadelerine göre saldırı, üssün ana giriş kapısında bomba yüklü bir aracın infilak ettirilmesiyle başladı ve ardından silahlı iki kişi içeri girdi.

Vardak vilayetinin başkenti Meydan Şahr yakınlarındaki Ulusal Güvenlik Birimi güçlerinin eğitim yerleşkesinde kısa süreli yaşanan çatışmada içeri silahla giren iki kişi öldürüldü.

Savunma Bakanlığı yetkililerinin ifadelerine göre saldırıda Afganistan ordusu envanterinden ele geçirilen ABD yapımı Humvee tipi araçları kullandı.

Yetkililer, saldırının Taliban tarafından düzenlendiğini söyledi.

Taliban da yetkililerin bu açıklamasını teyit ederek saldırıyı üstlendi.

En az 126 kişi hayatını kaybetti

İlk belirlemelere göre saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İsminin gizli kalması koşuluyla Reuters haber ajansına konuşan bir yetkili, “Askeri eğitim merkezinin içindeki patlamada 126 kişinin öldüğü bilgisine sahibiz. Hayatını kaybedenler arasında özel kuvvetler komandolarından da sekiz kişi bulunuyor” ifadesini kullandı.

Öte yandan vilayetteki bir yetkili saldırıda en az 100 kişinin hayatını kaybettiğini doğrulayabileceklerini belirtirken, vilayet konseyi üyesi Şerif Hotak da hükümetin Afganistan kolluk kuvvetlerinde oluşabilecek ‘moral bozukluğunu önleme adına gerçek kayıp sayısını sakladığını’ öne sürdü.

DW Türkçe’nin haberine göre Vardak ve Kabil’deki hükümet yetkilileri bu iddiaya ilişkin yorum yapmaktan kaçınırken, Taliban’ın açıklamasına göre saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı en az 190.

Ülkedeki saldırılarda 2015’ten bu yana kolluk kuvvetlerinden 28 bin kişi yaşamını yitirdi.