Ana SayfaDünyaAlmanya’da kürtaj reklamını yasaklayan yasa kaldırılmadı, esnetildi

Almanya’da kürtaj reklamını yasaklayan yasa kaldırılmadı, esnetildi

HABER MERKEZİ – Almanya’da bakanlar, kürtaj reklamı yapılmasını yasaklayan yasanın esnetilmesi üzerinde uzlaştı. Buna göre yasa yürürlükte kalacak ancak kadınlar kürtaj konusunda internet gibi ortamlar üzerinden daha fazla bilgilendirilecek.

Almanya’da hükümetin yetkili bakanları arasında bir süredir tartışılan kürtaj reklamı yapılmasını yasaklayan yasanın esnetilmesi konusunda yeni kararlar alındı.

DW Türkçe’nin Almanya merkezli haber ajansı dpa’ya dayandırarak verdiği habere göre kürtaj reklamı yasağı yürürlükte kalmaya devam edecek.

Ancak bakanların vardığı uzlaşıya göre doktorlar ve klinikler kamuoyunu örneğin internet siteleri üzerinden, kürtaj yaptıkları konusunda bilgilendirebilecek. Doktorlar ayrıca bu konuda bilgi veren diğer kurum ve kuruluşlara da yönlendirme yapabilecek.

Alman Tabipler Birliği de kürtaj uygulaması yapan doktorların bir listesini yayınlamakla yükümlü olacak.

Yapılan planlamaya göre liste her ay güncellenecek ve eyaletlerin sorumlu birimleri tarafından internette yayınlanacak.

Doğum kontrol hapları sağlık sigortası tarafından karşılanacak

Ayrıca 22 yaşın altındaki kadınların korunma amacıyla kullandıkları doğum kontrol haplarının masrafları sağlık sigortası tarafından karşılanacak.

Sosyal Demokrat Partili Adalet Bakanı Katarina Barley ise “Kadınların ihtiyaçları olması durumunda gerekli bilgilere ulaşabilmesini güvenceye aldık” diye konuştu.

Bakan ayrıca yeni düzenleme sayesinde doktorların da kürtaj hakkında hastalarını bilgilendirebilmesinin önünün açıldığını söyledi.

Yeni düzenlemenin 6 Şubat’ta kabinenin onayına sunulduktan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Tartışma nasıl başlamıştı?

Almanya’da federal hükümet kürtaj reklamı yasağını düzenleyen ceza hukukunun 219a sayılı maddesi nedeniyle uzun süredir tartışma yaşıyordu.

Tartışma internet sayfasında kürtaj yaptığı bilgisini veren bir jinekoloğun para cezasına çarptırılması sonucu başlamıştı. Söz konusu yasa maddesi, doktorların “kendilerine kazanç sağlama amacıyla” kürtaj reklamı yapmasını yasaklıyor.