Ana SayfaGüncelBilirkişi ‘Berkin Elvan’ı vuran polis Dalgalı’ dedi, mahkeme tutuklama talebini reddetti

Bilirkişi ‘Berkin Elvan’ı vuran polis Dalgalı’ dedi, mahkeme tutuklama talebini reddetti

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davada bilirkişi raporu, Berkin’i vuran polisin Fatih Dalgalı olduğunun tespit edildiğini ortaya koydu. Ancak mahkeme Dalgıç’ın tutuklanması yönündeki talebi, ‘polis olduğu ve kaçma şüphesi olmadığı’ gerekçesiyle reddetti.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 9’uncu duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ve çok sayıda kişi izledi.

Davanın tek sanığı tutuksuz yargılanan polis Fatih Dalgalı mahkemeye Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandığı duruşmada, Adli Tıp Kurumu’nun uzun bir süre inceleme yapmaması üzerine Berkin’in vurulma anına ait görüntülerinin özel teknik bilirkişi heyetine gönderildiği ortaya çıktı.

‘Berkin’i vuran kişi Fatih Dalgıç’

Dava dosyasına giren raporda, Berkin’i vuran polisin Fatih Dalgalı olduğunun kesinleştiği belirtilerek, “Dosya içeriği üzerinde yapılan incelemeler neticesinde maktul Berkin Elvan’ın yaralandığı 13:47:17 zamanında yapılan atışı 2. Zet polisi (Fatih Dalgalı) olarak tanımlanan şahsın yaptığı tespit edilmiştir” denildi.

Dava dosyasına giren raporda şu ifadelere yer verildi: “(…) dosya kapsamı üzerinde yapılan incelemeler neticesinde ve olay görüntülerinden anlaşılacağı üzere maktulün 2. zet polisi tarafından 13:47:17 zamanında yapılan atış neticesinde yaralandığı kuvvetle muhtemel olarak değerlendirilmiştir.”

Raporda, atış anı ile Berkin’in düşüş anı arasındaki zaman aralığı gözetildiğinde atışın havaya doğru yapılmadığı şeklindeki değerlendirmeye yer verildi.

Raporda, yapılan atışta herhangi bir sekmenin de meydana gelmediğine ve Dalgalı’nın iki el ateş ettiği bilgisine de yer verildi.

Raporun ardından tanıkların söz almasıyla birlikte Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ile annesi Gülsüm Elvan, “Protesto ediyoruz” diyerek duruşma salonundan çıktı.

Tanık: Fatih Dalgıç’ı tanımıyorum

Tanık polis Ömer Faruk Göktaş, sanığı tanımadığını ileri sürdü ve Gezi süresince Okmeydanı’nda hiç çalışmadığını ifade etti.

Bir başka tanık polis Serdar Doğan da beyanında “Fatih Dalgalı’yı hatırlamıyorum. E5 güzergâhındaydım. Zet silahı kullanıyorduk. 45 derecelik açıyla atıyorduk” diye konuştu.

‘Polisin kaçma şüphesi yok’muş

Tanıkların dinlenmesinin ardından konuşan Elvan ailesinin avukatı Can Atalay ise “Bu sanığın tutuklanması gerekir. Bilirkişi raporu çok açık. Doğrudan nişan alıyor. Atış anı ile Berkin’in düşme anı neredeyse aynı. Atış yerden sekmiyor. 30 derecenin altında öldürmek kastıyla atış yapıyor. Dosyanın eksiği kalmadı” diyerek, olay yerinde keşif yapılması talebinde bulundu.

Atalay’ın ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, bilirkişi raporuna rağmen polis Dalgalı’nın duruşmaları takip ettiğini, polis olmasından kaynaklı kaçma şüphenin olmadığını ileri sürerek, tutuklanması yönündeki talebi reddetti.

Mahkeme duruşmayı 27 Şubat’a erteledi.

Previous post
'Sermaye saldırılarına işçilerin yanıtı fiili mücadele olmalı'
Next post
Ayşen Gruda yaşamını yitirdi