Ana SayfaDünyaBrezilya’da aşırı sağcı Bolsonaro göreve başladı, ‘sosyalizmden kurtulacağız’ dedi

Brezilya’da aşırı sağcı Bolsonaro göreve başladı, ‘sosyalizmden kurtulacağız’ dedi

HABER MERKEZİ – Brezilya’nın yeni lideri Bolsonaro, yemin törenindeki konuşmasında hapisteki eski Devlet Başkanı Lula’yı eleştirdi, ’sosyalizmden kurtulma’ sözü verdi.

Brezilya’nın aşırı sağcı yeni Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, düzenlenen yemin töreniyle resmen göreve başladı.

Başkent Brasilia’daki yemin törenine katılmak isteyenler üç ayrı arama noktasından geçerek alana girebildi.

Törene ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebela de Sousa katıldı.

Bolsonaro Küba, Nikaragua ve Venezuela’nın liderlerini ise törene davet etmedi.

Hapisteki Lula’ya eleştiri, ‘sosyalizmden kurtulacağız’ sözü

BBC Türkçe’nin haberine göre Bolsonaro, burada yaptığı konuşmada, Brezilya’yı “sosyalizmden, ahlaki olarak ters değerlerden ve siyaseten doğruculuktan kurtaracağını” söyledi.

Kongre’deki konuşmasında ise ülkeyi “yeniden yapılandırma” fırsatı yakaladığını dile getirerek, sözlerini şöyle açtı:

“Biz insanları yeniden birleştireceğiz, aile kurumunu kurtaracağız, dinlere saygılı olacağız. Dini geleneğimizi savunurken ve (geleneksel) değerlerimizi koruma altına alırken, cinsiyet eksenli ideolojiyle de savaşacağız.”

Jair Bolsonaro ayrıca sol siyaset yapan İşçi Partisi’ni hedef aldı ve ülkedeki son seçimlerde favori olarak gösterilen, ancak “yolsuzluk” davasında 12 yıllık hapis cezanın onanmasıyla cezaevine giren eski devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yı eleştirdi.

Bolsonaro hakkında

Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) aşırı sağcı adayı Jair Bolsonaro, İşçi Partisi’nin (PT) solcu adayı Fernando Haddad’ı oyların yüzde 55’ini alarak geride bırakmıştı.

Geçmişte Brezilya ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan Bolsonaro, suçlulara ‘normal insanlar’ gibi muamele edilemeyeceğini dile getirerek insan hakları gruplarının tepkisini üstüne çekmişti.

Polise suçluları vurma izni verilmesi gerektiğini savunan Bolsonaro, idam cezasını da ülkede yeniden uygulamaya koymak istiyor.

Kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik ayrımcı ve cinsiyetçi açıklamalarıyla tanınan Bolsonaro aynı zamanda askeri diktatörlük dönemindeki işkenceleri ve cinayetleri savunuyor.


Brezilya’da muhaliflerin yükselen sesi: “O değil!”

Previous post
Antep'te okullara kar tatili
Next post
Sonraki hayattan kozmolojik öyküler – Demet Parlar