Ana SayfaDünya‘Çeçenistan’da 40 LGBTİ alıkonuldu, ikisi işkence sonucu yaşamını yitirdi’

‘Çeçenistan’da 40 LGBTİ alıkonuldu, ikisi işkence sonucu yaşamını yitirdi’

HABER MERKEZİ – LGBT Ağı, Çeçenistan’da 40 civarında LGBTİ’nin Aralık ayından bu yana alıkonulduğunu, ikisinin de maruz bırakıldığı işkenceler nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Rusya’daki LGBT Ağı adlı insan hakları grubu, Çeçenistan’da bir süredir devam eden LGBTİ’lere yönelik baskılara ilişkin bir rapor hazırladı.

Hazırladığı raporu yayınlayan grubun ulaştığı verilere göre alıkonulan LGBTİ’ler, Grozni’ye yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Argun kentinde yer alan bir toplama kampında tutuluyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre LGBT Ağı başkanı Igor Koçetkov, “Yaklaşık 40 kişinin gözaltına alındığını biliyoruz, belki de daha fazla. Kaçının serbest bırakıldığı ise belirsiz. Bazen, bu kişilerin ‘kendileri uğraşsın’ diye ailelerine teslim edildiklerini biliyoruz” dedi.

Koçetkov, iki kişinin de maruz bırakıldığı işkenceler nedeniyle yaşamını yitirdiğini, baskı ve zulümlerin artmasıyla 140’tan fazla kişinin bölgeden kaçmasına da yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

Rusyalı hükümet sözcüsü ise yaklaşık 40 LGBTİ’nin alıkonulduğu ve ikisinin öldürüldüğü haberlerinin “kesinlikle yalan” olduğunu iddia etti.

Hak ihlalleri ve homofobi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) da geçen ay yayımladığı raporda Çeçenistan’da “ciddi insan hakları ihlalleri yapıldığını” duyurmuştu.

Rapor, taciz, zulüm, işkence ve keyfi tutuklamalara tanıklık ettiklerini söyleyenlerin ifadelerine dayandırılıyordu.

Homofobinin sık gözlemlendiği Çeçenistan’da Devlet Başkanı Ramzan Kadirov ve hükümet yetkilileri ise ülkede “hiç eşcinsel olmadığını” öne sürüyor.




Önceki Haber
Keskin bir duraklama dönemine doğru: ‘İşsizlik yüzde 15’e dayanacak’
Sonraki Haber
Berkay Ustabaş 'adli kontrol' şartıyla tahliye edildi