Ana SayfaGüncelÇitil’in gazetecilerin davasına katılma talebi kabul edildi

Çitil’in gazetecilerin davasına katılma talebi kabul edildi

HABER MERKEZİ – Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’i hedef gösterdikleri iddiasıyla yedi gazeteci hakkında açılan davanın duruşmasında mahkeme heyeti, “Çitil’in davaya katılan olarak kabulüne” karar verdi.

“Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 2’nci duruşmasında gazeteci A.Vahap Taş ile avukatı Resul Tamur hazır bulundu.

Başka bir davadan tutuklu bulunan kapatılan Özgür Gündem gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlandı.

Dava haberleri ‘ek delil’ olarak sunuldu

Mahkeme heyeti, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’in 40 sayfalık bir dilekçeyi mahkemeye sunduğunu söyledi.

Dilekçesinde, gazetecilerin verdikleri ifadelerinde “Basın özgürlüğü kapsamında haber yaptık” beyanlarında bulunmasına atıfta bulunan Çitil, “Söz konusu beyanların zamanlaması ve halen devam ettiği göz önüne alındığında ismimi ve resmimi paylaşarak bölücü terör örgütüne destek ve propaganda faaliyetlerine ısrarlı devam ettikleri; gerçek dışı haber yaparak iftira yaymak ve paylaşmak suretiyle şahsım başta olmak üzere bütün Jandarma Genel Komutanlığı mensuplarının ve diğer güvenlik güçlerinin terör örgütü karşısında icra ettiği başarılı operasyonları karalamaya çalıştıkları ve başarılı görev yapan personeli sindirmeye çalıştıkları sabittir” iddiasında bulundu.

Çitil’in dilekçesinde şikayetçi olduğu gazetecilere dair sunduğu “ek deliller” ise açılan dava ve ilk duruşmaya dair farklı medya kurumlarında çıkan haberlerden oluşuyor.

Çitil, Gazete Karınca, Mezopotamya Ajansı, Artı Gerçek, Yeni Yaşam gazetesi ve Alman WDR kanalı sitesinde yer alan farklı başlıklı haberleri ek delil olarak mahkemeye sundu.

Davaya katılma talebi kabul edildi

Duruşma savcısı, Musa Çitil’in suçtan zarar görme ihtimaline binaen davaya kabulü yönünde görüş bildirirken, Avukat Tamur ise Çitil’in davaya katılma talebinin reddedilmesini istedi.

Musa Çitil’in davaya katılan olarak kabulüne karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 8 Mayıs 2018 tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberi, sosyal medya hesaplarında paylaştıkları gerekçesiyle yedi gazeteci hakkında dava açmıştı.

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği dönemde Sur’da yürütülen operasyonla ilgili haberi paylaşan gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamede, haberin yayınlandığı dönemde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan ve Temmuz 2016’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı’na terfi ettirilen Tuğgeneral Musa Çitil davacı olarak yer almıştı.

Haberi kendi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları iddia edilen dönemin DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek ve gazeteci Abdulvahap Taş ile haberi, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin resmi sosyal medya hesabında paylaşan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede ayrıca, DİHA muhabiri Selman Çiçek hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak”  iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.


Haber paylaştıkları için: Musa Çitil’in şikayetiyle yedi gazeteciye dava

Previous post
İzmir'de işçi servisine TIR çarptı: İkisi ağır 15 yaralı
Next post
Cezaevindeki kadın, LGBTİ ve çocuklar için kıyafet kampanyası