Ana SayfaToplumsal CinsiyetDanışanına cinsel saldırıda bulunan Murat Paker’e 4 yıl 2 ay hapis cezası

Danışanına cinsel saldırıda bulunan Murat Paker’e 4 yıl 2 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Akademisyen ve psikolog Murat Paker’e ‘cinsel saldırı’dan 5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme Paker’e ‘iyi hal’ indirimi uygulayarak cezayı ertelemesiz 4 yıl 2 ay hapis cezasına çevirdi.

Klinik psikolog ve akademisyen Dr. Murat Paker cinsel saldırı suçundan 4 yıl 2 ay hapse mahkum oldu.

Paker hakkında, 8 yıl önce terapiye başladığı bir danışanına cinsel saldırı dolayısıyla dava açılmıştı.

İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada karar duruşması bugün görüldü.

T24’ün aktardığına göre Paker’in avukatlarının talebiyle izleyiciye kapalı yapılan duruşmada “cinsel saldırı suçu işlendiğinin sabit olduğuna” karar veren mahkeme 5 yıl hapis cezasına hükmetti.

Mahkeme daha sonra, “sanığın duruşmadaki tutum ve davranışları, mahkemeye karşı saygılı tutumunu” gerekçe göstererek ‘iyi hal’ indirimi uyguladı ve Paker’in cezasını 4 yıl 2 ay olarak kararlaştırdı.

Davacı tarafın avukatları Esra Baş Erbaş ve Perihan Meşeli duruşmanın ardından yaptığı açıklamada “davanın iki kişi arasında yaşandığı için zor olduğunu” belirterek şunları söyledi:

“Amacımız bu tür olayların gizli kalmaması, kimsenin kendi unvanlarından dolayı yaptıklarının yanına kâr kalacağını zannetmemesiydi. Psikoterapistlerle danışanlar arasında ‘güvenli alan’ dediğimiz odada bir suç işlendiğinde bunun gizli kalmayacağı, tanık olmasa dahi bunun diğer delillerle kanıtlanabileceği ortaya çıktı.”

Yaşananların, Paker’in unvanından dolayı “nitelikli cinsel saldırı” olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan Erbaş, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti.

Murat Paker’in avukatı Tunç Demircan ise “Kesin bir delil yok, karar hukuka aykırı” iddiasında bulundu ve kararın kaldırılmasını talep edeceklerini söyledi.

Ne olmuştu?

2015’te, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı sürecinden sonra yaşadığı travma nedeniyle Kasım ayında terapiste başvuran kadın, 19 Kasım’daki seansta terapiyi sonlandırmak istediğini söylemesinin ardından psikoterapistinin seanslara devam etmesi yönünde ısrarcı davrandığını ve sonrasında da kendisine cinsel istismarda bulunduğunu belirterek dava açmıştı.

Cinsel saldırıya maruz bırakıldığını beyan eden kadın, yaşadıklarını geçtiğimiz günlerde gazeteci Melis Alphan’a anlatmıştı.

Davacı kadın, terapistin önce davadan vazgeçmesi için kendisine para teklif ettiğini, bunu kabul etmediğini ve adaletin sağlanması için davayı sürdürdüğünü dile getirmişti.

Kadının anlatımına göre, terapist verdiği ifadede suçlamaları reddetti hatta tersine kadının kendisine yakınlaştığını söyledi. Terapistin avukatı 6 aylık süre ile şikâyet süresinin dolduğunu iddia ederek takipsizlik kararı talep etmesi üzerine mahkeme takipsizlik kararı verdi.

Davacının avukatları ise karara itiraz etti, itiraz kabul edildi ve terapist hakkında ‘hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle cinsel saldırı suçunun nitelikli halinin oluştuğu’ iddiasıyla kamu davası açıldı.

Saldırıya maruz bırakılan kadın davayla eşzamanlı olarak Türk Tabipler Birliği’ne (TTTB) de şikâyette bulundu. TTB raporunda terapistin hastasını taciz ettiği konusunda yeterli ve kesin kanıt bulunmadığı, ancak seans sırasında yaşananları yönetemediği, terapi tekniği açısından sınır ihlali izlenimi yarattığı, bunun kusur oluşturduğu kanaatine vararak uyarı cezası verdi.


İlgili yazının tamamına BURADAN bakabilirsiniz.


Bu haberde Artı Gerçek, T24, BirGün, Ekmek ve Gül ile Twitter’daki Feminist Gündem hesabından yararlanılmıştır.



Önceki Haber
Af Örgütü: Şengal'de IŞİD suyu silah olarak kullandı
Sonraki Haber
Bir yıldır tutukluydu: Gazeteci Sada Taşkın tahliye edildi