Ana SayfaDünyaDemokratik Kongo’da etnik çatışma: Üç günde en az 890 kişi hayatını kaybetti

Demokratik Kongo’da etnik çatışma: Üç günde en az 890 kişi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Aralık ayında iki etnik grup arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının en az 890 olduğu açıklandı. BM Sözcüsü Shamdasani, yaşamını yitirenlerin sayısının çok daha fazla olabileceğini söyledi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde seçimlere sayılı günlerin kaldığı 16 Aralık’ta başlayan ve üç gün süren etnik çatışmalarda en az 890 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklamayı yapan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Sözcüsü Ravina Shamdasani, sayının çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

“890’ın, gömülmüş olan insanların sayısı olduğunu vurgulamak zorundayım. Daha birçok kişinin öldürüldüğü ve cenazelerinin Kongo Nehri’ne atılmış olabileceği veya yakılarak öldürülmüş olabileceği yönünde bilgiler var.”

Sözcü, ayrıca 16 bin kişinin çatışma nedeniyle yerinden edilerek Kongo Nehri üzerinden geçmek zorunda kaldığını sözlerine ekledi.

Çatışmalar neden yaşandı?

BM’den yapılan açıklamaya göre çatışmalarının arkasındaki neden, bir topluluk liderinin defnedilmesine ilişkin anlaşmazlık.

Çatışmaların yılın sonuna denk düşen seçimlerle doğrudan bağlantılı olmadığı belirtiliyor.

Yine de Reuters’a açıklamalarda bulunan bölgedeki bir yaşam savunucusu, Batende liderlerinin iktidardaki koalisyonu desteklerken Banunu liderlerinin muhalif adaylar tarafından desteklenmesinin bölgedeki gerilimi artırdığını söylüyor.

Öte yandan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 30 Aralık 2018’de yapılması planlanan seçimlerin, 1960 yılında Belçika’dan bağımsızlığın kazanılmasından bu yana iktidardaki ilk demokratik geçiş olması bekleniyordu.

Ancak seçim yarışını ikinci sırada bitiren Martin Fayulu, seçimlerin galibi olan muhalif lider Felix Tshisekedi’nin önceki Devlet Başkanı Joseph Kabila’ya anlaşma yaptığı yönünde suçlamalarda bulunmuştu.

Fayulu seçim sonuçlarına itiraz ederken, Tshisekedi ve Kabila kendilerine dönük suçlamaları reddediyor.


Karınca Dış Haberler
Previous post
Gazeteci İshak Karakaş'a ceza istendi
Next post
Boş binaya 119, tek bir daireye 338 seçmen: HDP'den 5 kentteki binlerce 'fazla' seçmene itiraz