Ana SayfaSporGey olduğu için ayrımcılığa uğrayan Douglas Braga: Profesyonel futbolu bırakmak zorunda kaldım

Gey olduğu için ayrımcılığa uğrayan Douglas Braga: Profesyonel futbolu bırakmak zorunda kaldım

HABER MERKEZİ – Brezilya’da bir dönem profesyonel futbolcu olan Douglas Braga, gey olduğu için cinsiyet ayrımcılığına uğradığını ve bu nedenle futbolu bırakmak zorunda kaldığını söyledi. 15 yıl sonra yeşil sahalara dönen Braga verdiği mücadele ile ‘Champions LiGay’ adıyla bir LGBTİ turnuvası başlatılmasına ön ayak oldu.

Latin Amerika ülkesi Brezilya’da yaşayan Douglas Braga, çocukluk hayalini gerçekleştirerek futbola başlama hikayesini “Umut doluydum. Rio’ya bir rüya için gelmiştim ve bunun için mücadeleye de hazırdım” diye anlatıyor.

18 yaşında, Rio kentinin o sene şampiyonluğu elde eden takımı, Botafogo’ya transfer olan Braga’nın hayatındaki bu yükseliş cinsel kimliği nedeniyle uğradığı ayrımcılık ile bir anda değişir.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Braga yaşadığı o değişimi, “Cinselliğimi keşfetmeye başlamıştım ve arzularımın kadınlara değil erkeklere yönelik olduğunu anlamaya başladım” sözleriyle ifade ediyor.

Futbol kariyeri ilerledikçe ve A takımda oynamaya başladıkça, Braga, aynı anda hem birinci lig futbolcusu ve açık bir gey olamayacağı sonucuna vardı:

“Bu ya futbolcu olmak ya da kendin olmak seçimiydi. Çünkü ikisini birden olmak imkansızdı.”

21 yaşında futbolu bırakmak zorunda kaldığını belirten Braga, kararı alışını şöyle anlatıyor:

“O gün bir daha oynamama kararı aldım ve çok ağladım. Ve ağlayarak saatlerce oradan oraya dolaştım.” 

Futbolda homofobi hakim

Özellikle futbol alanında homofobik bir ülke olan Brezilya’da taraftarlar maçta, rakip oyuncuyla ‘alay etmek’ istediklerinde “viado” yani “ibne” kelimesini kullanıyor.

Palmeiraslı bir taraftar, bir geyin tuttuğu takım için oynamasının imkansız olduğunu savunuyor: “Futbol maço bir spor. Burası erkeklere göre bir yer.”

Bir yılda 387 LGBTİ öldürüldü

Ülkede yapılan son seçimler öncesi kampanya döneminde bir grup Palmeiras taraftarı, São Paulo metrosunda tezahürat yaparken videoya kaydedilmişti. Taraftarların videoda “Dikkat edin nonoşlar, Bolsonaro hepinizi öldürecek” diye bağırdığı görülmüştü.

1 Ocak’ta yemin ederek göreve başlayan Jair Bolsonaro, kendisini “gururlu bir homofobik” olarak tanımlamış ve iki erkeği öpüşürken görse onlara saldırabileceğini söylemişti.

Brezilya’daki insan hakları kuruluşlarına göre, 2017 yılı içinde 387 LGBTİ homofobik saldırılar sonucu hayatını kaybetti.

‘Champions LiGay’

Giderek yayılan homofobiye karşı Braga ve bir grup erkek yeşil sahalarda mücadeleyi sürdürüyor.

15 yıl sonra yeşil sahalara dönen Braga, BeesCats isimli amatör takımı kurdu ve bu adım ülkede başka gey takımların kurulmasına vesile oldu.

Ve bir yıl kadar önce tüm bu takımların bir araya gelmesi ile “Champions LiGay” adıyla bir LGBTİ turnuvası başlatıldı.

“LiGay sayesinde yeniden futbol oynamaya başlayabildik. Güvenli bir ortamda futbol oynamak istiyoruz” diyen Douglas Braga, takımın bu yıl üçüncüsü düzenlenen turnuvadaki performansından memnun değildi.

Takımı çeyrek finallerde elenen Brezilyalı ‘eski’ futbolcu, daha büyük bir hayal kırıklığını da üzerinden atabilmiş değil:

“Eski arkadaşlarımın halen profesyonel olarak futbol oynadığını görmek üzüyor. Halen bugün canımı acıtıyor.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rusya'daki patlamada yaşamını yitirenlerin sayısı 37'ye yükseldi
Sonraki Haber
Malatya, Maraş ve Hakkari'de okullara kar tatili