Ana SayfaKültür-SanatGomidas’ın 150. yıldönümü UNESCO takvimine dahil edildi

Gomidas’ın 150. yıldönümü UNESCO takvimine dahil edildi

YEREVAN – 1869 yılında Kütahya’da doğan etnolog, müzisyen ve bestekar Gomidas 2019 yılı boyunca yapılacak olan etkinliklerle anılıyor.


Haber: Hrant Kasparyan


Yöresel lehçe ve çeşitli dillerdeki ezgi ve türküleri notalara dökerek derleyen, yok olmaktan kurtaran etnomüzikolog Gomidas’ın (Soğomon Soğomonyan) doğumunun 150’nci yıldönümü vesilesiyle bu yıl dikkat çeken kültürel etkinlikler düzenleniyor.

Ermenicenin yanı sıra, Zazaca, Kürtçe, Farsça dillerindeki halk ezgilerini de derleyen Gomidas’ın jübile kutlamaları hakkında Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da bulunan Gomidas Müze-Enstitüsü’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Ermenistan Kültür Bakanı Vekili Nazeni Gharibyan toplantıda yaptığı konuşmada, jübile komisyonunun başlattığı girişimleri anlattı ve bu yıl kültür sanat alanında Gomidas’ın beste ve eserlerinin öne çıkarılacağı etkinlikler düzenleneceğini duyurdu.

Bu kapsamda, Gomidas’ın tanıtılacağı yeni kitap, CD, video klip ve eğitim programlarının yayına hazırlandığını belirten Gharibyan, Ermenistan’da ve yurtdışında da konserler, festivaller, sergiler, konferanslar düzenleneceğini duyurdu.

Bakan vekili Gharibyan, Gomidas’ın doğumunun 150’nci yıldönümünün 2019 UNESCO Anma ve Kutlama Yıldönümleri Takvimi’ne de resmi olarak dahil edildiğini açıkladı.

2019 yılı boyunca devam etmesi planlanan jübile etkinlikleriyle odak noktası olması beklenen Gomidas Müze-Enstitüsü’nün direktörü Nikolay Gosdantyan, Gomidas’ın yaşamı, eserleri ve insanlığa bıraktığı kültürel mirasa dair henüz keşfedilemeyen veri ve belgelere ulaşmak için ayrı ayrı araştırmalar yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Gosdantyan, yıl içerisinde gerçekleştirilecek olan Uluslararası Gomidas Sempozyumu’na da enstitü olarak ev sahipliği yapacaklarını duyurdu.

24 Nisan 1915’te İstanbul’da tutuklanarak ölüme gönderilen 250 Ermeni aydını arasında bulunan Gomidas’ın yaşamına ilişkin Türkiye arşivlerinin incelenip incelenemeyeceğine dair gazetecilerin yönelttiği soruyu yanıtlayan Müze-Enstitü’nün Sekreteri Mher Navoyan ise bu konuda inançlı olmadığını belirterek, “Türkiye tarafında bir gelecek görmüyorum” dedi.

29 Ocak Salı günü dördüncü kuruluş yıldönümünü kutlayan Yerevan’daki Gomidas Müze-Enstitüsü’nün avlusuna yerleştirilen Gomidas anıt heykelinin açılışı da basın toplantısının ardından gerçekleştirildi. Ermenistanlı heykeltıraş Tavit Yerevantsi tarafından yapılan bronz Gomidas heykeli, Fransa’nın başkenti Paris’te yer alan ve Ermeni Soykırımı kurbanlarına ithaf edilen Gomidas anıtının kopyası.

Jübile etkinlikleri kapsamında ayrıca, Yerevan kent merkezindeki Aram Khaçaduryan opera binasında Gomidas’ın eserlerinin icra edildiği bir konser düzenlendi. Ermenistan Akademik Korosu tarafından verilen konsere Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Anna Hagopyan da katıldı.


Ermeni Soykırımı’nda suskunluğun başlangıcı: Gomidas Vartabed




Önceki Haber
Berlinale'de iki Türkiyeli yönetmeninin filmi Altın Ayı için yarışacak
Sonraki Haber
Görüşmelere başlandı iddiası: “IMF ile anlaşma seçim sonrasında”