Ana SayfaEkonomiGörüşmelere başlandı iddiası: “IMF ile anlaşma seçim sonrasında”

Görüşmelere başlandı iddiası: “IMF ile anlaşma seçim sonrasında”

HABER MERKEZİ – Türkiye ekonomisindeki kötüye gidişat derinleşirken, hükümetin IMF ile görüşmelere başladığı iddia edildi. Söz konusu iddiayı köşesine taşıyan gazeteci Ahmet Takan, IMF ile anlaşma için 31 Mart yerel seçimlerinden çıkacak sonucun beklendiğini söyledi.

Sanayi üretiminde düşüş, yüksek enflasyon ve ekonomik daralmaya doğru gidişata konkordato ve iflaslar eşlik ederken, Türkiye’deki bu tablonun hangi yolla ve ne zaman düzeleceği merak konusu.

Öyle ki 2019’un ilk altı ayında ekonomideki kötüleşmenin devam edeceği konusunda iktisatçılar hemfikir.

Bu isimlerden biri de iktisatçı Doç. Dr. Ümit Akçay.

Yeni Özgür Politika’dan Zülküf Kurt’a konuşan Akçay, Türkiye’de şu an bir kredi çöküşünün yaşandığını vurgulayıp, “Yükselen faizler sonucunda hem borçluların borçlarını geri ödemeleri daha da zorlaştı. Hem de yeni borç alarak işleri yürütmek mümkün olmaktan çıktı” diyor.

Hatta Akçay’ın aktardığına göre bankalar, batma ihtimali yüksek şirketlere kredi vermekten çekiniyor. Dolayısıyla 2019’un son altı ayı için ekonomik toparlanma da garantilenmiş durumda değil.

Akçay, ekonomik toparlanma başlasa dahi, ‘bu, birikim modeli krizinin aşıldığı anlamına gelmiyor. Bu sadece bir sonraki krizin daha da sert yaşanacak olması anlamına geliyor’ diyor.

‘IMF’ iddiası

İktisatçılar Türkiye ekonomisindeki gidişatı bu şekilde yorumlarken, dikkat çekici bir iddia Yeniçağ gazetesi yazarı Ahmet Takan’dan geldi.

Ankara’yı sarsan derin IMF söylentisi” başlıklı bir yazı kaleme alan Takan, Ankara ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında görüşmelerin başladığını söyleyip, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP lehine sonuç çıkması durumunda IMF ile anlaşmaya gidileceğini öne sürdü.

Takan, bu iddiasını iki ayrı isimsiz kaynağa dayandırıyor. Bunlardan ilkinin verdiği bilgiler şu şekilde:

“IMF ile pazarlıklar devam ediyor. Hükümet seçime kadar 20 milyar dolar, seçimden sonrası içinde 200 milyar dolar istedi. IMF heyeti bu talebe temkinli yanaştı. Seçime kadar 5-7 milyar dolar seçimden sonrası için de 50 milyar dolar verebileceklerini bizimkilere bildirdiler. Ancak onu da şarta bağladılar. Suriye’de Türkiye’nin, ABD ile birlikte hareket etme şartına. Görüşmeler sürüyor.”

Söz konusu ilk iddiayı başka bir kaynağa sorduğunu belirten Takan, aldığı diğer cevabın da şöyle olduğunu söylüyor:

“IMF heyeti, Türkiye’de temaslarını sürdürüyor. Türkiye’ye yardım göndermek için teknik çalışmalar yapılırken, IMF heyeti antlaşmayı seçimden sonra yapmakta kararlı. Seçim sonuçlarını görmeden IMF heyeti herhangi bir anlaşma yapmayacak. Eğer seçimlerden AKP istediği sonucu alırsa o zaman 50 milyar dolar serbest bırakılacak. Bunun için iç gelişmelere IMF özellikle dikkat ediyor. Öncelik seçim sonuçları, seçimlerde AKP’nin iyi sonuç alması. IMF bundan sonra anlaşma yapmaya yanaşıyor.

Takan ayrıca tarafların anlaşmasında gündeme gelen konulardan birinin Güney Kıbrıs’ın Türkiye tarafından tanınması olduğunu belirtiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gomidas’ın 150. yıldönümü UNESCO takvimine dahil edildi
Sonraki Haber
Kapanan Ayizi Yayınevi'nden kadınlara: Yazmaktan vazgeçmeyin