Ana SayfaGüncelGün Matbaacılık davası: Çalışanların toplamda 261 yıla kadar hapsi istendi

Gün Matbaacılık davası: Çalışanların toplamda 261 yıla kadar hapsi istendi

HABER MERKEZİ – Kayyum atanan Gün Matbaacılık’ın 21 çalışanı hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasında savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada, aralarında şirketin sahibi Kasım Zengin’in de bulunduğu 12 kişinin ‘örgüt üyeliği’nden, dokuz kişinin de ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan toplamda 261 yıla kadar hapis cezası istendi.

Kayyum atanan Gün Matbaacılık sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu dokuzu tutuklu 21 matbaa çalışanın yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tutuklu olan Gün Matbaacılık’ın İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin ile çalışanlar Cemal Tunç, Erdoğan Zamur, İhsan Sinmiş, İrfan Karaca, Mahmut Abay, Mehmet Emin Sümeli ve Musa Kaya’nın yanı sıra bazı tutuksuz matbaa çalışanlarının hazır bulunduğu duruşmaya çok sayıda avukat katıldı. Ayrıca aileler duruşmayı takip etti.

Duruşma, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasını mahkeme heyetine sunması ile başladı.

Mütalaa hakkında

Savcı Hakan Özer, mahkeme heyetine, esas hakkındaki mütalaasını UYAP üzerinden sunduğunu beyan etti.

Mütalaada, Gün Matbaacılık’ın basımını yaptığı Özgürlükçü Demokrasi gazetesine atıfta bulunarak, özellikle Afrin’e dönük operasyon sonrası TSK’nin “meşru ve haklı operasyonları”na dair “olumsuz bir algı” oluşturduğu iddiasında bulunuldu.

Gün Matbaacılık’ın basımını yaptığı yayınların “örgütün yayınları” olarak tanımlandığı mütalaada, “şirketin topyekun örgüte aidiyet içerdiği, örgütsel amaçla kurulduğu, şirketin tamamen terör örgütünün güdümünde yayın yaptığı” iddialarına yer verildi.

261 yıla kadar hapis cezası

Mütalaada, Gün Matbaacılık’ın imtiyaz sahibi Kasım Zengin ile çalışanlar İrfan Karaca, Mahmut Abay, Cemal Tunç, Erdoğan Zamur, İhsan Sinmiş, Kazım Göçer, Mehmet Emin Sürmeli, Musa Kaya, Sadettin Demirtaş, Necat Hizarcı ve Polat Arslan’ın “Örgüte üye olma” suçundan cezalandırılması ve cezanın 3713 sayılı TMK’nin 5’inci maddesi uyarınca yarı oranında arttırılması istendi.

Öte yandan çalışanlar Mehmet Kadir Özkara, Mürsel Demir, Özgür Bozkurt, Cumali Öz, Süleyman Güneş, Kemal Daşdöğen, Derviş Arvas, Muhammet Özkan ve Uğur Selman Kelekçiler’in de “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla cezalandırılması, bu cezanın da yine 3713 sayılı TMK’nin 5’inci maddesi uyarınca yarı oranında arttırılması talep edildi.

Buna göre matbaanın 21 çalışanı hakkında 261 yıla kadar hapis cezası istenmiş oldu.

Ayrıca mütalaada, tutuklu matbaa çalışanlarının cezası kesinleşene kadar tutukluluk hallerinin devamı talep edildi.

Avukat salondan atıldı, bir sonraki duruşma 11 Şubat’ta

Savcının mütalaası ardından Mahkeme Başkanı Kemal Selçuk, duruşma avukatlarına dönerek, “Mütalaaya karşı söyleyecekleriniz varsa alalım. Ona göre gün vereceğim” dedi.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) İstanbul Eş Sözcüsü avukat Serhat Çakmak, mütalaanın kendilerine verilmesini talep etti ve ona göre savunma yapacaklarını söyledi.

Mahkeme Başkanı’nın savunma yapılması yönündeki beyanını yinelemesi üzerine itirazda bulunan avukat Çakmak, mahkeme başkanı tarafından duruşma salonundan dışarı atıldı.

Ardından söz alan ÖHP İstanbul Eş Sözcüsü Avukat İlknur Alcan da, “Bu dosyada şekli bir yargılama yapılarak, insanlara cezalar verilmek isteniyor. Bu yargılama kabul edilemez. Burada adil bir yargılama yapmıyorsunuz” diyerek, süre talebinde bulundu.

Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, tutuklu dokuz matbaa çalışanının tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 11 Şubat gününe erteledi.

Dava hakkında

Gün Matbaacılık davasında, matbaa sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu 21 kişi yargılanıyor.

Matbaa hakkında hazırlanan iddianamede kayyum atanmasının gerekçesi olarak, matbaanın bastığı 110 kadar yayın için toplatma kararı verilmesi ve gazete, kitap ve dergilerin yazar, genel yayın yönetmenleri ve eser sahipleri hakkında devam eden davalar gösteriliyor.

Bir diğer gerekçe ise Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin TSK’nin Afrin’e operasyonunu eleştirel bir şekilde manşetine taşıması ve bu gazete nüshalarının Gün Matbaacılık tarafından basımının yapılması oldu.

85 sayfalık iddianamenin 60 sayfasına yakınında Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 20 Ocak 2018’den sonra çıkan nüshaları yer alıyor.

İddianamede, matbaada basılan “Zimanê Kurdi” isimli Kürtçe dilbilgisi kitabı için de “sözde Kürtçe dil bilgisi” ifadelerine yer verilerek suçlama konusu yapılıyor.


Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.
Previous post
Suriye'ye operasyon: Trump tehdit etti, Ankara tepkili
Next post
İran’da kargo uçağı düştü