Ana SayfaGüncelHDP’nin Diyarbakır mitingi: On binler katıldı, Leyla Güven’in mektubu okundu

HDP’nin Diyarbakır mitingi: On binler katıldı, Leyla Güven’in mektubu okundu

HABER MERKEZİ – HDP, cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır’da “Demokrasi, özgürlük ve adalet” sloganıyla miting düzenledi. Leyla Güven, on binlerce kişinin katıldığı mitinge gönderdiği mektubunda, “İnancımız ve irademizle bu direnişimizin sonunu zafere ulaştıracağız” ifadelerini kullandı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Ankara Diyarbakır’ın mesajını iyi okumalı” dedi ve ekledi: “Aile ve avukat görüşleri bir takvime bağlanmalı.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 73’üncü gününde.

Diğer yandan birçok cezaevinde yaklaşık 250 siyasi tutuklu ve hükümlünün aynı taleple başlattığı açlık grevi eylemi de sürüyor.

HDP’nin cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla “Demokrasi, Özgürlük ve Adalet” sloganıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda bir miting düzenledi.

Leyla Güven’den mektup

On binlerce kişinin katıldığı mitingde HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, 73 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden gönderdiği mektubu okudu. Güven’in mektubu şöyle:

“Her birinizi ayrı ayrı selamlıyor, içinde bulunduğumuz zorlu ama tarihi süreçte hep beraber başaracağımıza olan inancımı tekrar vurguluyorum. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit, toplumsal barışın kalıcılaşmasının önünde bir engeldir. Sayın Öcalan toplumsal barışın inşasında önemli bir aktördür. Bunu yaptığı teorik ve pratik deneyimleriyle fazlasıyla kanıtladı. Dolayısıyla toplum tüm bu gerçekliğin farkındadır.

“Talebimin gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkacak olumlu sonuçları gördükleri ve bildikleri için eylemim daha ilk günden itibaren içeriden ve dışarıdan, 7’den 70’e sahiplenildi. Bir anlamda sesimi, sesimizi içeridekiler olarak duyurduğumuza ve belli bir noktada sonuç alacağımıza inanıyoruz. Bu direngen halk özgürlük ve demokrasi sevdalısı kadınlar, gençler Dehak’tan bugüne kadar zalime karşı oynadığı rolü bir kez daha oynayacak. Ve bedeli ne olursa olsun kazancaktır.

“İnancımız ve irademizle bu direnişimizin sonunu zafere ulaştıracağız. Tarihi süreçlerin içinden geçtiğimiz şu günlerde, sizlerle tüm koşullarda ve imkansızlıklara rağmen deyim yerindeyse duvarları yıka yıka özgür bilinç ve iradeler temelinde buluşmak, tutsak edilmeyecek olan tüm yarınlarımızla kendimizi ifade edecek zeminler yaratmak, büyük moral ve coşku ifadesidir benim için de.

“Uğruna ölecek bir yaşam gerçeğini soluduğumu ve bu uğurda seve seve ölümü kucaklayacak bir noktada olduğumu belirtiyorum. Sizleri bu direniş günlerinde duvarların öte yanından başaracağımıza olan inancımla bir kez daha selamlıyor, devrimci yüreklerinizden yoldaş sıcaklığı ile sarıyorum.”

Güven’in mektubunun okunmasının ardından sahneye çıkan DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk, “Eşbaşkanımız ve Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven’i selamlıyoruz” dedi.

“Sayın Öcalan bir kişi değil, Kürt halkının iradesidir. Milyonların iradesidir” diyen Öztürk, şöyle devam etti:

“Sayın Öcalan üzerindeki tecrit Kürt halkının iradesine yönelik tecrittir. Tarihimize bakalım, yoldaşlarımız bugüne kadar ne yaptıysa bizde onu yapacağız. İrademizi, kimliğimizi kimseye teslim etmeyeceğiz. Bu nedenle tarihimiz direniş tarihidir. Esat Oktay’a karşı Kemal ve Mazlumlar nasıl direndi ise Leyla Güven’de tecridin parçalanması için tarihi bir direniş sergiliyor.”

Buldan: Ankara Diyarbakır’ın mesajını iyi okumalı

Mitingde son olarak konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise “Bugün burada bir kez daha adalet için, hukuk için, kardeşlik için ve özgürlük için bir araya geldiysek Ankara’nın bu mesajı iyi okuması gerekiyor” dedi.

Güven’e seslerini duyurduklarını belirten Buldan, cezaevlerindeki 239 tutuklunun açlık grevinde olduğunu vurgulayarak, “Bu grevle birlikte Ankara’ya, bu ülkeyi yönetenlere ‘Tecridi kabul etmiyoruz tecrit bir an önce kaldırılmalıdır’ mesajı veriyorlar” diye belirtti.

“Sevgili Leyla Güven’in açlık grevinin sona ermesi için mutlaka ama mutlaka tecridin sona ermesi gerekiyor” diyen Buldan, Öcalan’ın aile ve avukat görüşlerinin bir takvime bağlanması gerektiğini söyledi.

“Geçen hafta İmralı cezaevine gidilmesi tabii ki önemlidir. Ancak bu sadece bir aile görüşüdür ve bu görüşme ile tecrit ortadan kalkmamıştır. Çok geç olmadan avukatların ve ailenin görüşmelerinin bir takvime bağlanması gerekiyor. Buradan bir kez daha Diyarbakır’dan bu meydandan Ankara’ya mesaj veriyoruz: Leyla Güven direnişi onurlu bir direniştir, halkların kardeşliğinin direnişidir. Leyla Güven’in direnişi, barışın, özgürlüğün ve kardeşliğin direnişidir.”

Previous post
On iki - Karin Karakaşlı
Next post
Türkiye'nin sınır dışı ettiği gazeteci Boersma'nın işine son verildi